Wanneer…?

"Ik wou dat het maar zomervakantie was en wij naar de stacaravan gaan op de camping. Gijs vraagt nu iedere dag, hoe lang het nog duurt en wanneer we nu gaan naar de camping? Hij blijft maar vragen, vragen en vragen. Hoe zou ik hem kunnen helpen? Heb jij daar een goede tip voor, Suzan?" Tegenover mij zit een moeder, die het even niet meer weet hoe te handelen.

Ik leg het volgende uit: Gijs weet nu welke dagen hij naar school moet en wanneer niet. Echter hij heeft geen overzicht over het geheel. Dat betekent dat hij niet weet hoeveel weken het nog school is en wanneer het vakantie gaat worden. Het is onduidelijk voor Gijs en dit geeft hem onrust. Gijs blijft dus vragen stellen. Als hij duidelijkheid heeft ontvangen, dan pas kan hij het 'mapje' in zijn hoofd dicht doen. We bespreken met elkaar hoe moeder dit zou kunnen aanpakken. En maken hier afspraken over.

Moeder maakt vooraf eerst een overzicht van alle weken vanaf nu tot en met de 1e week van het nieuwe schooljaar. Daarna heeft moeder met Gijs een gesprekje. Zij benoemt aan Gijs in welke week er wat gaat gebeuren en laat Gijs dit zelf op het overzicht schrijven. Als Gijs een vraag hierover heeft, dan beantwoord zij dit en als zij hier geen antwoord op weet, benoemt zij wanneer Gijs hier wel antwoord op krijgt. Bijvoorbeeld: 'Als we de eerste dag op vakantie zijn, geef ik je hier antwoord op.' Ook wil Gijs graag weten hoeveel nachtjes het nog slapen is, voordat hij schoolvakantie heeft. Zijn moeder laat hem hiervoor iedere avond een kruisje zetten op het overzicht.

Als ik de week erna weer bij moeder komt, zie ik een blije moeder. Zij benoemt dat Gijs geen vragen meer heeft gesteld over wanneer zij naar de camping gaan. De 'campingmap' is gesloten!