Afbeelding
Foto:

De Mercedes onder de fietsen

Fietsen deden ze altijd al graag, maar sinds Piet Grinwis dertien jaar geleden stopte met werken, zitten hij en z'n vrouw Corrie nóg meer op hun tweewieler. En "als je veel fietst, is een goede fiets belangrijk", vindt Corrie. Hoewel je ze 't zo niet geeft, hebben Piet en Corrie allebei een zeventje vooraan in hun leeftijd staan. Zeker dan is het belangrijk om in beweging te blijven, liefst lekker buiten, én dat je dit niet gauw moe wordt. Vandaar dat ze allebei een elektrische fiets aanschaften. En niet zo maar een. Het werd de Koga E-Deluxe. Ze kochten ze bij Akershoek Fietsen te Ouddorp. "Daar worden we altijd geweldig geholpen. Niet alleen rond de aankoop van een fiets, maar zeker ook de service daarna is super!", vertellen ze.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Het Goereese echtpaar trekt er graag op uit. Hetzij meteen van huis vandaan op de fiets, hetzij in de auto met hun rijwielen op de fietsendrager achterop, om elders in den lande te genieten van een heerlijke toertocht, of zelfs mee te doen met de Fietsvierdaagse in Drenthe. "Op de fiets beleef je de omgeving 't beste", zeggen Piet en Corrie uit eigen ervaring. "En voor lichaam en geest is het gewoon heerlijk!"

Nooit meer anders
Piet rijdt momenteel op z'n derde Koga, Corrie kocht haar vierde exemplaar. "Als je eenmaal een Koga hebt gehad, wil je nooit meer anders", zegt ze. "Niks ten nadele van andere merken hoor, die maken zeker ook goeie fietsen! Maar Koga is duidelijk anders. "Alles gaat even stil, licht en soepel, ook het trappen", legt Piet uit. "En tegelijk is de Koga heel stabiel. Ik reed een keer meer dan vijftig km/u een steilte af. Normaal gesproken krijgt bij zo'n snelheid een fietsstuur de neiging te gaan zwabberen, maar bij de Koga blijft 't rustig en veilig. "Ook de afwerking is één woord af!" Geen lelijke lasnaden, de kabels zijn netjes in het frame weggewerkt. En er piept, knarst of rammelt niks. En leuk om te weten: een Koga wordt handmatig in elkaar gezet, door één en dezelfde monteur. Bij de fiets zit zelfs een kaartje met zijn naam en foto erop!"
"Ook de ergonomie is heel goed", zegt Corrie. "Je zit alsof de fiets voor je gegoten is. Zeker, een Koga is duur, 3500 euro tel je ervoor neer, maar dat geld is 'ie dubbel en dwars waard. Voor ons is het de Mercedes onder de fietsen. We willen nooit meer anders. Elke maand leggen we wat opzij om na vijf jaar weer een nieuwe te kunnen kopen."
"Dan hebben we er ruim 20.000 kilometer mee gereden", lacht Piet.

Puur genieten
Allebei zijn ze kerngezond en wat dat betreft hebben ze op hun fiets geen trapondersteuning nodig. "We kochten een elektrische fiets puur voor het comfort", vertelt Corrie, "maar het resultaat is wel, en je hoort dat ook van veel andere gebruikers, dat je nu veel sneller op de fiets stapt en je de auto meer laat staan. Je bent echt wel in beweging hoor, maar het kost je gewoon minder inspanning. Van tegenwind wordt je niet meer moe. En omdat je 't langer volhoudt, maak je als vanzelf ook langere tochten. 't Is puur genieten!"
Zoals elke elektrische fiets hebben ook de Koga's van Piet en Corrie verschillende standen in trapondersteuning. Bovendien hebben ze een handeltje waarmee desgewenst net nog even wat extra trapondersteuning wordt gegeven. Handig bij het oversteken bijvoorbeeld, of wanneer een hellinkje op gefietst moet worden. Afhankelijk van de gebruikte ondersteuningsstand, gaat een acculading langer of korter mee, maar bij Piet en Corrie is een gemiddelde actieradius van honderd kilometer geen enkel probleem.

Derailleurversnelling
De fietsen van Piet en Corrie zijn voorzien van een derailleurversnelling. Geen gesloten kettingkast met in totaal zo'n acht versnellingen, maar op een openliggende achteras een tandwielcassette die veel meer versnellingen biedt. Een derailleurversnelling loopt niet alleen lichter, maar maakt ook dat de 'stappen' tussen de versnellingen veel kleiner zijn. Dat maakt het op- en terugschakelen, en dus ook het maken van snelheid, veel lichter en het fietsen wordt er nóg stuk gerieflijker door.

Eén en al genieten dus. Een nieuw fietsseizoen lacht toe!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding