Afbeelding
Foto:

Meer groen, minder gedoe

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt niet alleen voor de mens, maar ook voor de levende tuin. Door je tuin slim in te richten voorkom je overlast van onkruid, plaagdieren en schimmels. Een groene tuin is daardoor vaak ook nog eens minder werk dan een steriele steenvlakte. Met de praktische tips hieronder kom je niet pas in actie als het te laat is en heb je meer groen met minder moeite.

Een terras is om uit te rusten…

Veel mensen blijven hardnekkig geloven dat een volledig betegelde tuin onderhoudsarm is. Ze vergeten dat in een tuin met veel steen het water niet goed weg kan. Dat zorgt niet alleen voor onderlopende kelders en overstromende riolen als het hard regent. Daardoor blijft ook bij ieder regenbuitje water staan op je tegels. Mos en groene aanslag zijn daar dol op. Zo creëer je met veel tegels meer werk. Door smalle paden aan te leggen, met stevig worteldoek eronder en een goede afwatering wordt onkruid en aanslag voorkomen.

Hét medicijn tegen kaalheid

De beste remedie tegen onkruiden is het voorkomen van stukken kale grond in je tuin. Een kale tuin droogt bovendien sneller uit. Het liefst bedek je de bodem met planten. Bodembedekkers zijn dichtgroeiende plantjes, die zorgen dat ontkiemende onkruiden geen kans krijgen en die je tuin altijd een fijne groene aanblik geven.

Laat planten doen waar ze goed in zijn. Een zonplant in de schaduw is een kansloze operatie. Let daarom op zonlicht en bodemtype en geef planten een plek waar ze zich thuisvoelen!

Kijk voor meer tips over groen tuinieren en natuurlijke oplossingen op www.milieucentraal.nl/tuin.

Afbeelding