"Heb ik niet eerder gehoord!"

Vanmorgen gaat al vroeg de wekker. Ik heb voor vandaag met de moeder van Deborah afgesproken dat ik het ochtendritueel (van opstaan tot naar school toe gaan) zal filmen, omdat ouders regelmatig aangeven dat als zij Deborah een opdracht geven, zij dit niet gaat doen. Ik zie ook dat de ouders wel een opdracht geven, maar dat Deborah deze niet altijd hoort. Hier is dan discussie over met ouders: heeft Deborah de opdracht wel of niet gehoord? Dus heb ik voorgesteld om het ochtendritueel te komen filmen.

Tijdens het eten hoor ik moeder zeggen: "Je kleren liggen op je bed. Dat weet je". Deborah zegt hier zachtjes "Ja" op, terwijl zij naar buiten kijkt. Na het eten vraagt moeder 3 keer aan Deborah of zij zich gaat aankleden.

Deborah kleed zich boven aan en als zij naar beneden komt, dan ziet moeder dat zij niet de kleren aan heeft, die op haar bed liggen. Moeder geeft opnieuw de opdracht. Deborah gaat weer terug naar boven. En ik hoor Deborah zeggen: "Heb ik niet eerder gehoord!".

Tijdens de bespreking van de film met de ouders, laat ik eerst het fragment zien waarop moeder de opdracht geeft om de kleren die op het bed liggen aan te trekken en daarna het filmfragment, waarop Deborah benoemt "Heb ik niet eerder gehoord!". De ouders zien op de film dat moeder de opdracht geeft, maar dat Deborah het niet hoort, terwijl zij wel 'ja' zegt. We kijken met elkaar wat er in de communicatie anders zou kunnen. De oplossing is een duidelijke opdracht geven op het juiste moment. (Let daarbij op: wie, wat, waar, hoe en wanneer!) Laat Deborah de opdracht daarna herhalen.

Als ik de volgende keer kom, geven de ouders aan dat Deborah bijna alle opdrachten heeft gedaan! En ik geef de ouders hiervoor een compliment! De ouders stralen…