Teun (l.) en Lienes Klepper.
Teun (l.) en Lienes Klepper. Foto:

Bloemenkwekerij Klepper:

Tekst en foto's: Hans Villerius

Al vroeg had Lienes groene vingers. Hij werd metselaar, maar in z'n vrije tijd was het kweken van bloemen zijn passie. Z'n vrijetijdsbedrijf groeide zo zeer uit dat 't niet meer te doen was om zowel in loondienst te blijven werken als z'n kwekerij te runnen. Toen het moment kwam dat hij een keus moest maken, koos hij voor z'n kwekerij en zette hij in april 1990 z'n bedrijf beroepsmatig voort. Inmiddels is ook zoon Teun in het bedrijf gekomen. "Vroeger zei ík hoe 't moest en luisterde hij, nu zegt hij steeds vaker hoe 't moet en luister ík", zegt Lienes.

Bollen

Bloemenkwekerij Klepper kent twee takken: zomerbloemen en bollen op pot. Hoewel beide seizoensgebonden werk zijn, heeft het bedrijf er jaarrond werk aan.
Van oktober tot aan Pasen richt de kwekerij zich op de bollen: narcissen en blauwe druifjes. Daarna draait 't om verse snijbloemen. Juist vorige week ging de laatste voorraad bollen op pot de deur uit. "Als de bollen in potjes zijn geplant, gaan ze de bloemencellen in. Om over een langere periode te kunnen leveren én om het werk te kunnen spreiden wordt de ontwikkeling van de bloemen gestuurd door te spelen met de temperatuur. Door in de cellen het kouder te laten, groeit het bolgewas langzamer. Door de temperatuur omhoog te brengen, gaat het groeiproces harder en komt de bol eerder tot bloei."
Sinds twee jaar onderhouden Kwekerij Klepper en zorgboerderij De Nollestee te Melissant een goede samenwerking. Deelnemers van De Nollestee verzorgen voor Klepper het plantwerk van de bollen in pot. Die samenwerking verloopt bijzonder goed, zegt Lienes. "Ze hebben er zo'n vijf maanden werk mee. En voor de deelnemers is het een leuke bezigheid." Een vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen dus.

Snijbloemen

Ook met de snijbloemen wil de kwekerij graag langer met het product op de markt zijn, dus worden ook hier met temperatuurregulatie groei en bloei gestuurd. Doordat de gewassen buiten staan, valt hun ontwikkeling samen met die van het seizoen. Maar door tunnelkassen boven gedeelten van het veld te zetten, ontwikkelt zich onder het plastic het gewas zich sneller en komt het eerder tot bloei, zodat ook hier een langduriger oogst wordt bereikt.
Na het oogsten worden de snijbloemen geheel automatisch verder verwerkt, van sorteren tot op lengte snijden en op bossen bundelen toe. Daarna gaat alles naar de veiling. Omdat van de bolgewassen driekwart van de productie en van de snijbloemen een derde al vooraf wordt verkocht, gaan die niet alleen meer via de veilingklok, maar op het veilingterrein rechtstreeks naar de afnemers.

Eben Haëzer

"Voor een goede kwaliteit van het product is het ontzettend belangrijk dat je het vak verstaat, in alle processen en in heel de sturing van het gewas. Je manier van zaaien of planten is al van invloed op je rendement later. En zeker, als kweker heb je speciale kneepjes die eigenlijk een beetje het geheim van de smid vormen. Dat is ook goed, want zo doe je voortdurend je best op het leveren van alleen topkwaliteit. Toch wil ik graag benadrukken dat 't niet ónze verdiensten zijn dat we zo'n mooi bedrijf hebben. Het is echt 'Eben Haëzer': tot hiertoe heeft ons de HEERE geholpen!"

Afbeelding
Afbeelding