Afbeelding
Foto:

Hoera, lekker buiten barbecueën

Nu de thermometer regelmatig twintig graden aangeeft en de zon steeds later ondergaat, is het de hoogste tijd om de barbecue uit de schuur te halen. Het barbecueseizoen is begonnen. Dat betekent gezellig met zijn allen met een drankje in de hand naar het sissende vlees, of de sudderende groente staren. En lekker smullen natuurlijk. Een paar tips om je barbecueskills te verbeteren.

Koude en warme zone
Als je biefstuk bakt in de pan, moet je 'm eerst op een hoog vuur dichtschroeien, en daarna op een laag vuur laten garen. Datzelfde principe kun je toepassen op de barbecue. Vul de ene helft met kolen en laat de ander helft leeg, boven de kolen ontstaat de warme zone, het gedeelte net naast de kolen is de koude zone. Vooral grote stukken vlees zijn heel geschikt om gedurende een langere tijd langzaam te laten garen op de koude zone. Op die manier wordt voorkomen dat de buitenkant aangebrand is en de binnenkant nog niet goed gegaard.

Tip! Zet in de koude zone een aluminium wegwerpbakje en doe er een beetje water in. Dat voorkomt rookvorming en al het vet druppelt zo in het bakje. Handig met schoonmaken.

Houtskool of briketten
Als je gaat barbecueën heb je houtskool of briketten nodig. Houtskool brandt sneller en zorgt voor een hogere temperatuur, handig voor mensen die geen zin hebben om lang te wachten. De hogere temperatuur zorgt bij dun vlees voor een mooi, stevig korstje. Briketten zijn ideaal voor mensen die 'low en slow' willen barbecueën. De lagere temperatuur zorgt voor aan langzame garing van het vlees, dat is handig om grote stukken vlees te bereiden. Briketten zijn heel geschikt om mee te roken en ze gaan lekker lang mee. Je kunt er vaak wel ruim drie uur mee barbecueën.

Marineren kun je leren
Door het vlees of vis zelf te marineren kun je het precies de smaak geven waar je helemaal dol op bent. Marineren is niks meer en niks minder dan een mengsel met verschillende smaken in het vlees of de vis laten trekken. In een kom maak je een mengsel met bijvoorbeeld olijfolie, peper, azijn, verse knoflook, zout, sinaasappel en verse kruiden. Er zijn eindeloos veel recepten voor marinades, het belangrijkste is natuurlijk dat je ingrediënten kiest die je lekker vindt. Dan kan er niet veel misgaan. Door de vlees of vis in de kom te doen bij de marinade trekken alle smaken er langzaam in. Begin op tijd, het beste resultaat wordt bereikt door de kom de avond voor het barbecueën in de koelkast te zetten. Schep de marinade regelmatig over het vlees of de vis heen.