'Overwegingen'

"Is het nu echt nodig dat ik coaching ga nemen voor Elselina? Tegenwoordig heeft iedereen autisme. Vroeger was dit toch helemaal niet zo. Het zal wel een modeverschijnsel zijn!" (Het klopt dat u nu meer hoort over autisme. Vroeger waren er minder prikkels en meer structuur, waardoor iemand met autisme minder snel vast liep)

"Je denkt toch niet dat wij samen coaching gaan nemen. M'n vrouw met autisme moet maar veranderen. Ik echt niet! Zij gaat maar alleen coaching nemen! En trouwens wat zullen de mensen wel niet zeggen als wij iedere week coaching gaan ontvangen." (Mensen met autisme hebben een informatieverwerkingsstoornis en kunnen dus maar beperkt veranderen!)

"Mijn man vindt het niet nodig dat we coaching gaan zoeken voor Elselina. Het valt best allemaal wel mee en het gaat vanzelf wel over als Elselina ouder is, zegt hij". (Autisme gaat niet vanzelf over. Het wordt juist moeilijker!)

Familielid: "Maar je gaat toch geen coaching nemen. Het is altijd zo'n lief meisje als zij bij mij is en dat hoorde ik de juf op school ook zeggen. (Dat klopt! In de thuissituatie is iemand met autisme anders dan bij vreemden, omdat hij of zij zich daar 'veilig' voelt!)

Mag ik u wat vragen? Valt het best wel mee? Zijn u en de persoon met autisme echt niet aan het overleven? Zijn er regelmatig momenten dat het echt niet gezellig is in huis? Wat heeft iemand met een autistische stoornis nodig om goed te kunnen functioneren in de maatschappij? Wat zou coaching voor u en en de persoon met autisme opleveren?

Het is heel belangrijk dat niet alleen de persoon met autisme, maar ook de omgeving uitleg ontvangen over autisme en dat er vaardigheden worden om zo goed mogelijk om te gaan met autisme. Blijf dus niet langer wachten tot het allemaal vanzelf goed zal komen, of tot uw kind op de middelbare school zit en de problemen groter worden. Zoek zo vroeg mogelijk hulp!

Suzan