Afbeelding
Foto: Jaap Peeman

Hovenier Paul Emaus

Tuinwensen inventariseren, schetsen, ontwerpen en realiseren

Zaterdag, aan het eind van de middag, zit de werkweek van Paul Emaus erop. Het is druk, want in het voorjaar krijgt iedereen de lentekriebels en is het tijd om de tuin weer tot nieuw leven te wekken. Of een tuin te laten ontwerpen én aanleggen.

Zes dagen in de week zwaar werk verrichten – ach, Paul Emaus weet niet beter. "Bijna alles wat je beetpakt is zwaar als je met de aanleg of het onderhoud van tuinen bezig bent", zegt hij, terwijl hij een biertje drinkt. "Stenen voor de bestrating, grote planten – en ga zo maar door." Vroeger moest hij regelmatig naar de fysiotherapeut voor z'n rug, maar dat is verleden tijd. Zwaar werk went.

"In het voorjaar zijn we bezig met aanlegwerk, het zomerklaar maken van tuinen, de eerste maaibeurt, bemesting, de beregening nakijken, snoeiwerk, het gazon verticuteren, nieuwe aanplant", somt de Ouddorpse hovenier zijn werkzaamheden op. "En compleet nieuwe tuinen aanleggen. Daar is extreem veel vraag naar. Mensen krijgen de kriebels in dit jaargetijde."

Het ontwerpen en aanleggen van tuinen – van balkon tot landgoed, vermeldt de website van Emaus – is een specialisme. Vooral luxe particuliere tuinen. "Het eerste wat je doet is in gesprek gaan. Inventariseren wat de wensen zijn en hoe ze leven. Zijn er kinderen, huisdieren? Gaat het om ouderen of mensen die een tuin met welness-sfeer willen? Houdt men van een bloementuin? Ook belangrijk: met welke bodemsoort hebben we te maken?" Dan volgt het creatieve proces – je ziet wat, je hoort wat, je leest je vakliteratuur en je bezoekt eens een tuin van een ander – en schetst de hovenier een ontwerp. Met potlood, op papier.

Tuinarchitect is hij niet, maar een tuin ontwerpen kan Emaus na al die jaren als de beste. Hij is al twaalf, dertien jaar actief in de branche, na enige tijd "verschillende andere dingen" gedaan te hebben. Achter de tekentafel en in de tuin voelt hij zich thuis. "Een mooi, evenwichtig ontwerp, dat goed in elkaar zit, waarin alle wensen zijn verwerkt en waarmee de mensen helemaal happy zijn, dat geeft veel voldoening. Je vertaalt alles in een tekening én realiseert die. Het belangrijkste is dat de tuin past bij de gebruiker en de stijl van de woning."

Veel variatie

Het is juist de afwisseling die het werk als ontwerper en aanlegger boeiend maakt. "Er zit enorm veel variatie in het werk. De ene keer ben je aan het beplanten. Dan ben je bezig met de bestrating of het maken van een vlonder of een vijver. Je doet grondwerk en drainage, plaatst een berging, zet een schutting – het is zó divers. Je werkt met allerlei verschillende materialen. Elke dag is anders in mijn vak. Regen? Ja, dat heb je ook wel eens. Dan doe je een regenjas aan en werk je gewoon door…"

De lente is traditioneel een drukke tijd. Maar, signaleert Paul Emaus, tegenwoordig gaat het werk het hele jaar door. "Afgelopen winter is het harstikke druk geweest. Het is wel te begrijpen, want als de tuin in de winter is aangelegd, kun je er in het voorjaar direct van genieten."

Het weekend – één dag – staat voor de deur. Dan volgt een nieuwe werkweek van zes dagen tuinieren. Heerlijk, vindt Paul Emaus, aan een ander beroep moet hij echt niet denken. Wat vindt hij zelf eigenlijk een mooie tuin? "Mijn lievelingstuin… Die is het hele jaar groen en heeft veel kleur."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding