Matchmaker Jos van Prooijen uit Melissant.
Matchmaker Jos van Prooijen uit Melissant. Foto:

Daten, zo doe je dat

Tips van een matchmaker

De lente staat voor de deur. Bij lentekriebels hoort ook verliefdheid en misschien zelfs een nieuwe relatie. Maar hoe kun je de zoektocht naar een partner het beste aanpakken? En waar moet je op letten bij een eerste afspraak? Voor het antwoord op die vragen moet je bij Jos van Prooijen zijn in Melissant. De enige professionele matchmaker op Goeree-Overflakkee.

Eerst maar even de feiten. Een derde van de volwassenen in Nederland is single, de helft daarvan is op zoek naar een relatie. Dat betekent dat er op het eiland al snel een paar duizend mensen op zoek zijn naar een man of vrouw. De eerste stap die singles zetten is bijna altijd inschrijven bij een datingwebsite of ze gaan Tinderen. Jos: "Al is het alleen maar om koppen te kijken."

Volgens Jos is de belangrijkste reden voor singles die een relatie willen dat ze op zoek zijn naar een maatje. Bijna alle mensen geven aan dat ze graag een arm om zich heen willen. Haar ervaring is dat mannen vaak echt een vrouw nodig hebben. "Mannen kunnen slecht alleen zijn, terwijl de meeste vrouwen juist prima voor zichzelf zorgen."

Daten via internet is laagdrempelig, maar volgens Jos is het behoorlijk tijdrovend en zorgt het soms voor teleurstellingen. Zelf is ze als zelfstandige aangesloten bij de organisatie 40PlusRelatie. Enthousiast vertelt ze over haar werk als matchmaker. "Bij iedereen die zich aanmeldt ga ik thuis op bezoek, op die manier krijg ik een goed beeld van de persoon. In het gesprek dat soms wel drie uur duurt vraag ik allerlei persoonlijke zaken en ook naar de wensen voor een nieuwe partner. Ik vraag bijvoorbeeld of mensen gelovig zijn, want dat is een belangrijk punt."

Al de informatie van het gesprek gebruikt Jos om een persoonlijk profiel te maken. "Met dat profiel ga ik op zoek naar een geschikte partner die staat ingeschreven. Als ik iemand heb gevonden, dan bel ik ze allebei op om het profiel van de ander voor te leggen. Als ze allebei enthousiast zijn wordt er een eerste date gepland. Dat is dus echt een blind date, want wij werken bewust niet met foto's."

Voor een eerste date heeft Jos drie praktische tips. De belangrijkste is om niet over je ex-partner of eerdere dates te praten. Daarnaast is het belangrijk om jezelf te verdiepen in de ander en belangstelling te tonen door vragen te stellen. De laatste tip ligt voor de hand, zorg dat je er verzorgd uit ziet. "Er zijn heel wat mannen die met een overhemd met allerlei vlekken erop een vrouw willen veroveren. Niet handig, want je hebt maar één kans om een goede eerste indruk te maken."

Driekwart van de singles die bij Jos aanklopt voor haar betaalde bemiddeling heeft binnen een jaar een relatie. Gemiddeld zijn er drie dates nodig, maar soms is het gelijk de eerste keer al raak, soms duurt het langer. Een man van in de tachtig van twee meter lang stelde ze aan een twaalf jaar jongere vrouw voor van één meter vijftig. Hij zei direct: "Doe maar de volgende, dat wordt niks. Uiteindelijk zei hij na een paar dates met andere dames dat hij toch wel graag het telefoonnummer wilde hebben van de eerste vrouw. Die had hij eigenlijk alleen afgewezen op haar lengte. Uiteindelijk hebben ze nu een leuke relatie."

Soms weigert Jos weleens singles. Bijvoorbeeld als het huis heel erg smerig is, of zo vol dat er geen plek is voor een partner, of als iemand nog niet officieel gescheiden is. "Zo iemand moet eerst de problemen uit de weg ruimen voor er ruimte is voor een partner."

Jos heeft als missie om iedereen te helpen die op zoek is naar een partner. Omdat niet iedereen geld heeft om zich aan te melden voor de betaalde diensten van 40PlusRelatie organiseert ze samen met Stichting ZIJN bijeenkomsten voor singles tegen een kleine betaling. Daarbij gaan mensen in groepjes in gesprek aan de hand van gesprekskaarten en leren zo andere mensen kennen.

De matchmaker is momenteel zelf single. Hoe dat zit? "Ik ben nogal zelfstandig en ik ben tevreden met mijn situatie. Maar ik zeg nooit 'nooit', ik hou mijn ogen wel open."

Kader: Hondenbaasjes matchen
Jos matcht niet alleen singles, maar ook hondenbaasjes. Mensen die bijvoorbeeld door een drukke baan geen hond kunnen nemen, worden gekoppeld aan een hondenbaasje die het juist leuk vinden als iemand anders af en toe met de hond op pad gaat. Volgens Jos zijn er vooral veel studenten die het bijvoorbeeld leuk vinden om regelmatig met een hond te gaan sporten. Kijk voor meer informatie op www.matcheenleenhond.nl.

Afbeelding