'Een punthoofd'!

"Moet je luisteren, Suzan, kom ik thuis van school en … vraagt mijn moeder of ik de tafel wil dekken".

Naast mij zit Gert, 14 jaar oud. Hij gaat verder: "Dat lukt mij dan echt niet meer. Tijdens wiskunde was er een opdracht die ik niet begreep. Tijdens gym gingen we zaalvoetbal doen met andere regels. Ik snapte er niets van. En ik kreeg aan het eind van de les ook nog ruzie met mijn beste vriend. Toen de school uit ging en ik naar de bus liep, kon ik mijn OV-chipkaart nergens meer vinden. Ik zoeken… vond ik hem na 5 minuten toch onderin mijn tas. Gelukkig! Maar kom ik thuis, stelt mijn moeder mij deze vraag. Ik kon wel 'ontploffen'."

Ik leg aan Gert uit dat hij vandaag meer informatie heeft ontvangen als dat zijn hoofd kon verwerken. Daarnaast was wiskunde en gym onduidelijk voor Gert, waardoor hij een 'punthoofd' kreeg en hij thuis bijna 'ontplofte'.

Daarna vraag ik aan Gert of ze thuis een computer hebben. Die hebben ze wel. "Nou, zeg ik, als jij te veel toetsen te snel achter elkaar in drukt op het toetsenbord, of je hebt te veel programma's open staan. Wat gebeurt er dan?". "Dan loopt de computer vast", zegt Gert. "En wat heeft de computer dan nodig?", vraag ik. "Dat ik hem even met rust laat", zegt Gert.

"Juist, zo is het ook met jouw hoofd. Als er te veel prikkels binnenkomen en er te veel 'mappen' openstaan, kunnen jouw hersenen het niet meer verwerken. En wat heb jij dan nodig?" Na even nadenken zegt Gert: "….Dat ik even met rust wordt gelaten".

Suzan