De kant-en-klare delen worden één voor één geplaatst.
De kant-en-klare delen worden één voor één geplaatst. Foto:

Houtbouw Flakkee timmert aan de weg

Op je 22ste je eigen bedrijf runnen, waarmee je binnen drie dagen een compleet huis neerzet. Peter van Moort van Houtbouw Flakkee draait er zijn hand niet voor om. In een grote loods bij Nieuwe-Tonge bouwt het bedrijf casco-elementen voor de bouw. Bijvoorbeeld wanden, daken en dakkapellen. "Pas hebben we in korte tijd het complete dak gemaakt voor de nieuwbouw van de afgebrande kerk in Hoek. Daar wordt wel over gepraat in de bouwwereld."

Vol enthousiasme laat de jeugdige ondernemer foto's zien van gerealiseerde projecten. "Op Schouwen-Duiveland hebben we onlangs een Friese Stolpboerderij neergezet, compleet van hout. In Oud-Gastel hebben we op twee huizen naast elkaar een dak geplaatst. Het maakproces begint met de bouwtekening van de opdrachtgever. Dan ga ik vervolgens uitdokteren hoe we dat het beste kunnen bouwen. Alle wand-, vloer- en dakdelen moeten met de vrachtwagen van onze werkplaats naar de bouwlocatie vervoerd kunnen worden. Ze mogen dus niet te groot zijn, daarnaast dienen alle delen perfect op elkaar aan te sluiten en moet het geheel sterk en stevig zijn. Uiteindelijk resulteert het rekenen, puzzelen en ontwerpen in een werktekening voor ieder element apart".

Complete woning

In de werkplaats gaan zijn werknemers vervolgens aan de slag met het timmerwerk. Enorme stapels hout worden gezaagd, geschroefd en gelijmd tot kant-en-klare delen. Zelfs de leidingen voor de stopcontacten zitten al in de wanden. Als alle delen voor een project klaar zijn worden ze vervoerd naar de klus. Daar worden de elementen met een kraan één voor één op de juiste plek getakeld en gemonteerd. Een compleet nieuw dak wordt in een dag geplaatst, inclusief eventuele dakkapellen. Dan is het wind- en waterdicht. "In Ouddorp hebben we in een paar dagen een complete woning neergezet, de mensen in het dorp waren verbaasd dat de bouw zo snel ging".

Het verschil met traditionele bouw is dat bij cascobouw het overgrote deel van het werk vooraf in de werkplaats gebeurt. "Voor een complete woning zijn we wekenlang bezig met alle voorbereidingen en het bouwen. De montage is dan een mooi moment, dan worden alle losse onderdelen opeens een compleet huis. Het voordeel van een houten woning is dat het veel lichter is. Daardoor kan er meestal worden gebouwd zonder heipalen, dat scheelt behoorlijk in de kosten. Daarnaast heeft een houten woning een hele hoge isolatiewaarde en dus een lage energierekening".

Bijzondere dingen maken

"Onze kracht is dat we bijzondere dingen doen. Zo hebben we een kap gemaakt met eikenhouten balken die in het zicht bleven. Daarvoor hebben we gebruik gemaakt van mooie verbindingen, die je ook in oude gebouwen ziet. Wij zijn geen fabriek waar de rijtjeswoningen van de lopende band rollen. Het is onze specialiteit om op ambachtelijke wijze exclusieve projecten te realiseren. Zo maken we vaak bijzondere tweede woningen. De opdrachtgevers zijn voornamelijk bouwbedrijven in de regio, maar we werken ook graag voor mensen die zelf een woning bouwen of renoveren. Als de klant het vraagt werken we ook mee met de montage. Wij hebben veel ervaring en weten precies de juiste volgorde en omdat ik alles zelf teken weet ik precies hoe alles in elkaar steekt.

Voor bouwbedrijven is het prettig dat ze niet afhankelijk zijn van het weer als wij de cascodelen verzorgen, in de werkplaats kan de bouw altijd doorgaan. Daarnaast vind ik het een uitdaging om iets snel te produceren als dat nodig is en ik vind het leuk om de klant echt te ontzorgen. Bijvoorbeeld door bij aflevering ook alle benodigde schroeven, bouten, enzovoort te leveren. Door onze manier van werken kan een bouwbedrijf meer projecten uitvoeren".

Begonnen met afkortzaag

Peter begon Houtbouw Flakkee ruim anderhalf jaar in de opslagschuur van zijn familie. "Ik heb alles aan de kant geschoven om er mijn afkortzaag neer te zetten. Overdag maakte ik de tekeningen en deed ik alle voorbereidingen. 's Avonds en op zaterdag deed ik dan het timmerwerk." Door mond-tot-mondreclame kreeg hij al snel steeds meer opdrachten. "Omdat ik niet graag 'nee' zeg, ben ik al snel verhuisd naar een grotere loods en heb ik mijn oom en een leerling-timmerman in dienst genomen. Daarnaast helpt mijn opa ook vaak mee in de werkplaats. Op deze locatie is ook ruimte om een extra loods te bouwen, dus voorlopig kunnen we vooruit." Zijn vader heeft een aannemersbedrijf. "Al vanaf dat ik heel jong was ging ik met mijn vader mee om te timmeren. Ik ben er echt mee opgegroeid en ik vind timmeren een prachtig ambacht. Dat wil ik graag behouden."

Kader: Tip
Op de Facebookpagina 'Houtbouw Flakkee' worden foto's gedeeld van bijzondere projecten.

Deze Friese Stolpboerderij zette Houtbouw Flakkee in een paar dagen neer op Schouwen-Duiveland.
In de werkplaats worden alle casco delen gebouwd.
Een medewerker werkt aan een dakkapel van acht meter lang.
Peter van Moort wil het timmerambacht behouden.
'Wij doen bijzondere dingen, zoals deze ingewikkelde kapconstructie.'