Afbeelding
Foto:

Verhuizen of verbouwen

Een slaapkamer te weinig, een krappe woonkamer, of een verouderde badkamer? Er kunnen een heleboel redenen zijn om op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Maar heeft u ook al gedacht aan een verbouwing om zo uw huidige woning om te toveren tot droomwoning. Zes tips om de knoop door te hakken.

  1. De perfecte locatie
    Woont u in een gezellige wijk, waarbij werk, winkels, scholen en andere voorzieningen goed bereikbaar zijn. En kunt u goed opschieten met de buren, dan zijn dat allemaal argumenten die pleiten voor een verbouwing in plaats van een verhuizing. Volgens onderzoeken duurt het twee jaar voor je helemaal gewend bent aan een nieuwe woonplaats. Verhuizen naar een nieuwe woning in dezelfde buurt kan natuurlijk ook. Dan is de verandering een stuk kleiner.
  2. Vraag een professional om advies

Nodig eens een architect of aannemer uit om uw woonwensen mee te bespreken. Die kan inzicht geven in de mogelijkheden om uw woning te verbouwen. Door het plaatsen van een dakkapel, het wegbreken van een muur, of het opnieuw indelen van het huis kan er soms al veel winst worden geboekt. Een stuk aanbouwen behoort ook tot de mogelijkheden. Daarnaast kan een professional ook een indicatie geven van de kosten voor een verbouwing.

  1. Zet een zakelijke bril op

Om een rationele beslissing te nemen is het handig om te weten wat de verkoopwaarde is van de huidige woning. Dat kan bijvoorbeeld door te kijken naar vergelijkbare woningen in dezelfde buurt die recent zijn verkocht, of door een makelaar uit te nodigen voor een taxatie. Zoek ook uit welk prijskaartje er aan uw droomwoning hangt. Hoogstwaarschijnlijk kost de droomwoning meer dan de huidige woning. Bedenk vervolgens of je met het verschil je huis zo kan verbouwen dat het misschien nog wel mooier en praktischer wordt dan uw droomwoning.

  1. Verhuizen kost geld

Bedenk dat er bij een verhuizing ongemerkt best wat flinke uitgaven komen kijken. Niet alleen de verhuiskosten, maar ook de notariskosten en hypotheekkosten. En de meeste kopers willen hun nieuwe huis ook gelijk mooi inrichten met een nieuwe vloer, mooie raambekleding en een frisse kleur op de muren. En zeker als de keuken en/of badkamer ook gelijk onder handen worden genomen moet er flink in de buidel worden getast. Die bijkomende kosten liggen bij een verbouwing een stuk lager.

  1. Nieuw of juist oud

Op het eiland wordt er op veel plaatsen gewerkt aan nieuwbouwwoningen. Op de website www.huizenopflakkee.nl is een overzicht te vinden van de lopende projecten. Het voordeel van een nieuwbouwwoning is dat ze worden gebouwd volgens de huidige normen. Dat wil zeggen dat ze goed geïsoleerd zijn, dat is niet alleen comfortabel, maar zorgt ook voor een lage energierekening. Daarnaast zijn nieuwbouwwoningen doorgaans wat ruimer, lichter en comfortabeler dan oude huizen. Een nieuwbouwhuis is ook ideaal voor mensen die een hekel hebben aan klusjes doen, alles is nieuw dus zeker de eerste jaren hoeft u nergens naar om te kijken. Toch blijven oude huizen ook in trek, zeker bij liefhebbers van historie en authentieke details. Daarnaast staan nieuwbouwhuizen meestal in een kale, nieuwe wijk. Oude woningen staan in een bestaande wijk, daar is de kans op groen en grote bomen een stuk groter.

  1. Kijk of er subsidie mogelijk is

Als het huis tijdens de verbouwing wordt geïsoleerd kan je daarvoor mogelijk een subsidie ontvangen. Daarnaast zijn er ook subsidies voor het installeren van onder andere een zonneboiler of warmtepomp. Kijk bijvoorbeeld eens op www.energiesubsidiewijzer.nl voor meer informatie.