Mijn kind met autisme is anders!

"Suzan, weet je…". De moeder van een kind met autisme gaat tegenover mij in de stoel zitten en begint direct te praten.

"… soms denk ik wel eens. Ik wou dat Coraline iets had wat mensen direct kunnen zien! Dan krijgen wij tenminste begrip van andere mensen. De mensen zien nu niet dat Coraline anders is. Voor mijn gevoel moet ik nu zo veel vechten en aan anderen uitleggen dat Coraline je niet altijd begrijpt. Dat zij zich nog niet zelfstandig kan aankleden of douchen, terwijl zij al 12 is. Dat zij bepaalde dingen gewoon nog niet kan, terwijl leeftijdsgenootjes dit al wel kunnen. Het is niet dat Coraline het niet wilt, maar het lukt haar gewoon niet".

"En….", zegt Carolines vader, die stilletjes heeft meegeluisterd: "…de mensen weten niet hoe zwaar het soms is. En dat wij als gezin soms aan het 'overleven' zijn in plaats van 'leven'. Wij en Coraline doen zo ons best, maar het kost ons allemaal heel veel energie. Die energie raakt wel eens op, éh!"

Er volgt een diepe zucht, waarop de moeder zegt: "Bedankt dat we even ons verhaal konden doen bij jou en dat je even naar ons luisterde. Je weet het éh, wij houden ontzettend veel van onze Coraline, de Heere heeft haar met al haar talenten aan ons gegeven. Zij mag er zijn en wij kunnen soms juist ontzettend van haar genieten. Ze is altijd zo eerlijk en behulpzaam. Maar soms wordt het allemaal een beetje te veel, éh!"

Ik zeg dat ik het begrijp en zie dat ze snel een traan wegveegt…..

Suzan

Contactgegevens

Autisme Coaching Susiane
Tel. 06-37184149
www.AutismeCoachingSusiane.nl

Kader
Suzan is coach op het gebied van Autisme. Ze werkt met de methodiek: Geef me de 5 - Auti-communicatie en Teken je gesprek. In haar columns schrijft ze over haar ervaringen en geeft tips over het omgaan met autisme.