Afbeelding
Foto:

Puzzelen geeft heel veel ontspanning

?OUDE-TONGE- "Puzzelen geeft heel veel ontspanning", zegt Nettie van der Velde uit Oude-Tonge. "In de zomer de Zweedse uit een boekje en in de winter de legpuzzels. Gewoon even nergens anders aan denken dan aan dat ene puzzelstukje, wat op de juiste plaats moet komen". De eettafel in huize Van der Velde, inclusief uitschuifblad, ligt dan ook bezaaid met puzzelstukjes. Een puzzel van Jan van Haasteren, bestaande uit 2000 stukjes, is het nieuwste project van Nettie en inmiddels ook een beetje van echtgenoot Jaap. Hij verricht tal van hand- en spandiensten om orde te scheppen in de wirwar van plaatjes.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

De drukke, chaotische, maar vooral komische puzzels van Jan van Haasteren zijn veruit favoriet bij Nettie. Zelf heeft ze er zo'n dertig in huis, maar ze heeft er al veel meer in elkaar gelegd. "Ik ben de tel kwijt", zegt ze, "maar het zijn er heel wat sinds ik vier jaar geleden begon met puzzelen". Jaap en Nettie runden jarenlang een supermarkt in Dirksland en later in Herkingen. "Puzzelen vond ik altijd al leuk hoor", zegt Nettie, "maar met een winkel en opgroeiende kinderen heb je er gewoonweg geen tijd voor". Die tijd heeft ze nu wel. De winkel in Herkingen is vier jaar geleden verkocht en de kinderen zijn al enige tijd de deur uit. "Een vriendin opperde om, net als zij, ook eens een puzzel van Jan van Haasteren te maken en dus kreeg ik een exemplaar mee van 1000 stukjes om te proberen. Ik vond het meteen heel erg leuk en ben er zelf ook gaan kopen. Inmiddels hebben we een aantal vrienden en familieleden met wie we over en weer ruilen. Regelmatig schaf ik een nieuwe doos aan en zij doen dat ook, zodoende hebben we allemaal steeds weer wat te doen. Nee tweedehands koop ik eigenlijk nooit. Je weet dan niet zeker of de puzzel wel compleet is".

Sorteren
Inmiddels draait Nettie haar hand niet meer om voor een puzzel van 1000 stukjes. "Een exemplaar van 1500 is nog steeds wel een uitdaging, maar de puzzel van 2000 stukjes, die nu op tafel ligt, is een pittig project", geeft ze toe. "Gelukkig krijg ik hulp van Jaap, die stiekem ook een beetje met het virus besmet is. Jaap helpt vooral met sorteren. Eerst alle hoekjes en kantjes apart. Dan stapeltjes op kleur en vervolgens nog eens uitsorteren naar stukjes met twee of drie pootjes. Zo krijg je een klein beetje overzicht, maar het is en blijft een hele uitzoekerij. Iedere avond na het eten gaan we lekker een poosje zitten puzzelen, maar tegen dat het eindresultaat van een puzzel in zicht komt kan ik mezelf er weleens in verliezen hoor. Dan wil ik hem persé helemaal afkrijgen en kan het wel eens een latertje worden. Dat zal bij deze van 2000 nog wel even duren, maar als hij klaar is stoppen we even, want we willen de tafel graag vrij houden met de feestdagen. In januari begin ik dan wel weer met een volgende". "Liefst een megaproject van 5000 stukjes", mengt Jaap zich in het gesprek. Hij ziet het al helemaal zitten. Nettie schudt haar hoofd." Dat past niet eens op de tafel", lacht ze. "Ik vind dit voorlopig wel groot genoeg en zoals gezegd, het gaat me vooral om de ontspanning en het plezier, niet om een prestatie te leveren, en dat wil ik graag zo houden".