Afbeelding
Foto:

Wegenwacht voorbereid op winterperiode

NIEUWE-TONGE- Met de winter voor de deur komen er voor de medewerkers van de wegenwacht weer drukke tijden aan. Vastgevroren ruitenwissers, sloten en deuren zijn veel voorkomende problemen. Toch staat een lege accu met stip bovenaan. Dit omdat de capaciteit van de accu afneemt door de kou. Wegenwachter Gert Nelis uit Nieuwe-Tonge geeft tips om een aantal winterperikelen te voorkomen.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Gert is al 16 jaar actief bij de wegenwacht in de regio, die bestaat uit Goeree-Overflakkee en Zeeland. Tijdens de nachtdiensten komt daar ook een stuk van West-Brabant bij. Hij heeft na zijn opleiding als eerste monteur diverse cursussen gevolgd om "alles wat rolt" te kunnen repareren. Er rijden normaliter vier wagens in de regio rond, maar tijdens een vorstperiode worden er extra mensen ingezet. "En dat is nodig", zegt Gert, "omdat er dan vaker een beroep op ons wordt gedaan. Toch zijn veel problemen heel eenvoudig te voorkomen. "Op tijd de accu laten nakijken", is zijn advies. "Heel vaak hoor je al, dat het niet helemaal goed gaat. Dan draait de motor heel langzaam rond en soms maar net genoeg om de auto te laten starten. Zodra het dan kouder wordt doet hij het helemaal niet meer. Om de accu te sparen is het verstandig om de stroomverbruikers, die je niet nodig hebt, bijvoorbeeld de radio, niet te gebruiken. Ook het rijden van korte stukjes is niet aan te raden, dan laadt de accu niet genoeg op. Laat bij twijfel de accu dus op tijd nakijken door de wegenwacht middels een accucheck, zodat die bijtijds vervangen kan worden. Er zijn ook garages, die een wintercheck aanbieden. Bij twijfel altijd doen".

Andere winterperikelen zijn de bevroren ruitenwissers, sloten en deuren. "Als de ruitenwissers vastzitten en je gaat ze toch gebruiken kan de zekering doorbranden", weet Gert. "Zorg dus dat ze eerst ontdooien. Dat kun je het beste doen door een warmwaterzakje ertegen te houden. Dit geldt ook voor het slot. Natuurlijk is een slotontdooier ook een goede optie, maar die moet je dan natuurlijk wel buiten je auto bewaren. Een dichtgevroren deur wil wel eens opengaan door hem eerst naar binnen te duwen, waardoor de ijslaag breekt. Je moet er in ieder geval niet aan gaan trekken, dan gaan de rubbers kapot. Je kunt dit overigens voorkomen door de rubbers vooraf met vaseline, talkpoeder of siliconenspray te behandelen. Dan blijven ze vochtvrij en zullen niet vastvriezen".

En dan natuurlijk de bevroren ruiten. "De avond van te voren een folie op de ruiten leggen werkt het beste, maar mocht je dat vergeten zijn, dan is ouderwets krabben of een spray de beste oplossing, aldus Gert. "Nee, niet de motor alvast een tijdje laten draaien. Dan wordt de motor wel warm, maar de versnellingsbak nog niet. Door het te snel wegrijden, kunnen er alsnog problemen ontstaan. Ook het gebruik van warm water is niet aan te raden, omdat hierdoor de ruit kan breken. Gewoon eerst alles vorst en sneeuwvrij maken. Vooral sneeuw van het dak en de motorkap, omdat dit op de ruit kan waaien. Verder raad ik de mensen aan, de auto niet op de handrem te zetten, als het vriest, maar in de versnelling of de P-stand. Ook weer om vastvriezen te voorkomen".

Tot slot adviseert Gert om winterbanden te gebruiken. Het beste is om ze te wisselen als de gemiddelde temperatuur daalt naar zo'n zeven graden. Als iedereen de adviezen opvolgt, zullen er veel minder problemen zijn onderweg. Maar mocht het toch misgaan, staan mijn collega's en ikzelf natuurlijk paraat om te helpen. Onze wagens zijn er helemaal op uitgerust en we krijgen iedereen weer op weg of het nu met de fiets, auto, scootmobiel of vrachtwagen is".