Afbeelding
Foto:

Op stap met de boswachter

"De winter is een druk seizoen voor Staatsbosbeheer"

GOEREE-OVERFLAKKEE – De dagen worden korter en de natuur lijkt helemaal tot rust te komen. Toch betekent de winter geen tijd van stilzitten voor de medewerkers van Staatsbosbeheer. Integendeel. De winterperiode is bij uitstek geschikt om een aantal zaken aan te pakken. Afrasteringen repareren, dijken maaien, bomen snoeien, de kuddes bijvoeren enzovoort. Arjan Versprille, boswachter en leidinggevende voor het beheerteam van het gebied Zuid-Hollandse Delta kan er van alles over vertellen.

"Ons gebied bestaat uit Goeree-Overflakkee, de Hoekse-Waard en de wateren met eilandjes rondom", legt hij uit. "Dus het Haringvliet, het Krammer-Volkerak en het Hollands Diep. Een prachtig gebied, waarin heel veel te zien is. Naast een groot aantal kleinere objecten beheren we bijvoorbeeld ook de Slikken van Flakkee en de Hellegatsplaten. In deze natuurgebieden leven Heckrunderen en Fjordenpaarden. Dat ze hier naast elkaar leven geeft een mooi beeld in de vegetatie, omdat beide diersoorten een eigen voorkeur hebben. Tezamen houden ze het gebied mooi bij". Arjan wijst naar een kudde op de Hellegatsplaten. "Dit is een van de drie kuddes, die hier leven. Nee, dat hebben wij niet zo geselecteerd, dat doen de dieren zelf. Ze kunnen zich hier prima redden, maar als er sneeuw ligt en in de maanden januari en februari voeren we ze bij. Dat komt voort uit onze zorgplicht, maar het is ook wel handig om ze aan ons te laten wennen, als het bijvoorbeeld nodig is om ze bijeen te brengen".

De wintermaanden worden vooral ook gebruikt om onderhoud uit te voeren. "Op diverse plaatsen zijn we bezig om de afrasteringen te repareren of te vervangen", beaamt Arjan. "En hier nabij Ooltgensplaat wordt de uitkijktoren opgeknapt. Deze wordt heel vaak beklommen om het gebied te bekijken, evenals de vogelkijkhut aan het eind van het wandelpad hier vlakbij. Er is zoveel te zien. Zeearenden, ijsvogels en ook de sporen van de bever zijn regelmatig te zien, zoals vraatschade aan bomen. Een deel van het onderhoud wordt uitgevoerd door vaste veelal lokale aannemers, maar de mensen van Staatsbosbeheer doen ook heel veel zelf. We beschikken hiervoor over voldoende materiaal, waaronder zelfs een goede werkboot, waarmee we de eilandjes in de wateren kunnen bereiken".

"Verder worden de wintermaanden ook gebruikt om bomen te snoeien en eventueel te kappen", gaat Arjan verder. "Voor het knotten van de wilgen kunnen we altijd rekenen op een groep vrijwilligers van het NLGO, daar zijn we heel blij mee. Maar zelf hebben we ook genoeg te doen. We halen overhangende takken weg langs wegen en we verwijderen de risicobomen. In de bossen zijn we bezig met het voorbereiden van dunningswerkzaamheden, zodat bomen de ruimte krijgen om te groeien en zich verder te ontwikkelen. Dit gebeurt momenteel in het Stellebos. Hier gaat vanaf juli 2017 gedund worden in de populierenvakken. Daarnaast worden de dijken gemaaid. Hier op het eiland zijn nog heel veel oude bloemdijken, de vroegere zeedijken eigenlijk. Deze zijn kalkrijk, waardoor er veel zeldzame bloem- en grassoorten groeien. Tezamen vormen de dijken, die zo'n 100 hectare tellen, een mooie ecologische verbindingszone over het eiland. Een zogenaamde groene ader. En dat is heel uniek in Nederland. Om de vegetatie te beschermen wordt het maaisel, tijdens de laatste maaironde, meteen opgeraapt om te voorkomen, dat de bovenlaag dicht slaat en er alleen maar brandnetels en distels overblijven. Hiervoor gebruiken we een speciale maai/zuigcombinatie. Voor het onderhoud van deze dijken krijgen we subsidie van Natuur en Landschap, omdat ze zo waardevol zijn".

Arjan raadt tot slot iedereen aan om eens te wandelen of te fietsen door de mooie natuur op Goeree-Overflakkee. "Dichtbij is nog zoveel te ontdekken", meent hij. "Er zijn genoeg plekken, die toegankelijk zijn voor het publiek. Ook deze plekken en paden worden vlak voor de winter nog een keer gemaaid en weer vrijgemaakt zodat ze goed beloopbaar blijven. Maar men hoeft heus niet te wachten tot het voorjaar. Ieder seizoen heeft zijn charmes. Wij doen ons uiterste best om het mooi te houden hier. Pas tegen het broedseizoen wordt het voor ons weer wat rustiger. Dan laten we de natuur en de dieren even met rust".

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve