Niet-historische bebouwing moet verdwijnen van de vestingwal

Vervolg van de voorpagina.

Oordeelvormend en daarna aansluitend de hamerslag voor het aankoopbesluit. Dat stond op de agenda donderdagavond. Met de kanttekening dat in het voorstel nadrukkelijk niet de vestingvoet en of het schootsveld / de punt zijn meegenomen. Als dat financiële inspanning vergt dan komt er nog een afzonderlijk raadsvoorstel. Dat geldt ook nog voor de boven- en ondergrondse infrastructuur. Het college legde aan de raad uit dat na goedkeuring van het gevraagde krediet er een uitwerking volgt van de met de directie van het Fort bereikte overeenkomst. De planning is om de notariële akte van eigendomsoverdracht begin 2018 te laten passeren. De huidige Rotterdamse eigenaar Donker had een kleine twee jaar geleden bij zijn aankoop duidelijk andere exploitatiegedachten, maar het kwam allemaal niet van de grond.

Door Jaap Ruizeveld

Raadbreed vond men dat de impasse nu doorbroken moet worden. Dat de gemeente met de aankoop haar verantwoordelijkheid neemt kreeg bijval. Het is nu het moment om van het fort weer een recreatieve en culturele verblijfplaats te maken. Niet dat de gemeente graag een fort in eigendom wil, maar de knoop moest nu worden doorgehakt. Problemen oplossen. Het pijndossier met niet uitgevoerde handhaving moet worden afgesloten. Dan wel met een transparante inzet met gedegen communicatie en begeleiding waarvoor deskundigen dienen te worden ingezet. Geen benadering die paniek veroorzaakt. Correct moet worden omgegaan met eigenaren en bewoners die in grote meerderheid te goeder trouw hebben gehandeld en die nu zonder intimidatie en zonder druk benaderd moeten worden. Elke fractie had zo zijn headlines. Het fort moet weer een stip op de horizon zijn.

Subsidies

Met het genomen raadsbesluit is het nu wachten op de Provincie over toekenning van de subsidies. Daarna kan begonnen worden met genoemde restauratie van de geschutstoren en de reconstructie van de fiets-voetgangersbrug. Ook buigt de gemeente zich dan, vanuit de positie als eigenaar van het Fort, over de uitwerking van het advies van Transformatiehuis en worden eigenaren en gebruikers van Fort Prins Frederik over de aankoop ingelicht. Het overkoepelende doel van het projectplan Fort Prins Frederik is een te exploiteren project waar niet alleen recreanten ter plaatse maar ook toeristen profijt van kunnen hebben. Daarvoor is het nodig het cultuurhistorisch karakter en de monumentale waarde centraal te stellen. Dit hoofddoel steunt op de uitwerking van een nieuw bestemmingsplan, inclusief een beeldkwaliteitsplan. Hieraan wordt inmiddels gewerkt. Het is hierbij nodig dat de aanwezige niet-historische, niet-vergunde bebouwing op de vestingwal wordt verwijderd om daar de maximale kwaliteit te realiseren. Dat is het tweede (sub)doel.

Het derde subdoel is de broodnodige restauratie van de geschutstoren, een beeldbepalend onderdeel van de historische bebouwing. De huidige eigenaar heeft daartoe een restauratieplan opgesteld en daarvoor subsidie aangevraagd bij de provincie Zuid-Holland. Als die wordt toegekend is die niet kostendekkend. Met aankoop van het fort komen de niet-subsidiabele kosten uiteraard ook voor rekening van de gemeente. De reconstructie van de fiets -voetgangersbrug aan de oostzijde van het fortterrein, op de plaats waar de oorspronkelijke toegangsbrug tot het fort lag, is een vierde subdoel. Ook hier zal de gemeente, los van subsidie mogelijkheid, de portemonnee moeten trekken. Bij dit alles is uitgegaan van de basis dat als de gemeente eigenaar is van het fort de genoemde activiteiten sneller en efficiënter kunnen worden uitgevoerd.