Verplaatsing van bewoners is emotioneel besluit

GOEREE-OVERFLAKKEE – In het raadsvoorstel tot kredietverlening voor aankoop en restauratie van Fort Prins Frederik krijgt men inzicht in de onderverdeling van het miljoenenproject. Dat is belangrijk, maar het cruciale debat in de raad betrof de zorg rond de eigenaren / bewoners die verplaatst moeten worden. Emotie, ja zelfs vielen er op dit punt zeer scherpe woorden.

Door Jaap Ruizeveld

Met Erfgoed Fort Prins Frederik BV is de gemeente een koopsom overeengekomen van € 685.000, - (kosten koper). De totale kosten voor de aankoop wordt geraamd op € 725.000,-. De restauratiekosten voor de geschutstoren zullen rond € 260.000, -bedragen. De kosten voor de reconstructie van de toegangsbrug zijn geraamd € 103.000, -. Hiervan kan naar verwachting € 43.000, - worden gedekt uit provinciale subsidie. De kosten van de bijdrage in de verplaatsingskosten zijn geraamd op maximaal € 950.000, -. De gemeente gaat uit van 19 eigenaren die hiervoor mogelijkerwijs in aanmerking komen, tegen een bedrag van € 50.000, - per casus. Binnen de lopende begroting is hiervoor geen dekking, zodat de kosten ten laste van de algemene reserve komen. Tenslotte is er voor onvoorziene zaken € 270.000, - opgesteld.

Amendement

De fracties Maliepaard, Eiland van Vrijheid (Van Alphen) en Van der Meer dienden gezamenlijk een amendement in om een krediet van 1.333.000 beschikbaar te stellen, in te stemmen met het dekkingsvoorstel, met uitzondering van het onderdeel 'bijdrage verplaatsingen'. De drie fracties vroegen het college de onderhandelingen met alle eigenaren te heropenen met als uitgangspunt het bereikten van een voor alle partijen bevredigende situatie. Maar er was geen voldoende steun voor het amendement, ook niet na nog een poging van Eijkenduijn (PvdA) tot enige tekstuele aanpassingen. Zoals het opgevoerde bedrag voor de verplaatsing te zien als een richtinggevend budget.

Coulance

Wethouder Markwat moest talrijke vragen beantwoorden. Ja, het is een ingrijpend onderwerp, maar termijnen kunnen niet verder worden opgerekt. De genoemde 50.000 euro per casus is redelijk. Het woord coulance viel enkele keren. De gemeente neemt haar verantwoordelijkheid, kijkend ook naar de voorgeschiedenis. Verplaatsing kan zijn binnen of buiten het fort. Het maakt een onlosmakelijk deel uit van het gehele project. En nee, mensen worden niet onder druk gezet. Men kan kiezen wat men wil, de bijdrage accepteren of een procedure starten. Hoofdoel en subdoelen horen bij elkaar. Wat de gemeente wil is het bereiken van een toekomstig bestendige situatie. De raad stemde in. Het was de slotvergadering van 2017. Een bijeenkomst die door een veel te omvangrijke agenda inclusief een presentatie absurd lang in tijd duurde. Pas na vijf uur vergaderen was om 00.30 uur de eindstreep bereikt.