Gematigd tevreden over vangstquota

GOEREE-OVERFLAKKEE – De Nederlandse Vissersbond is gematigd tevreden met vangstquota 2018 die donderdag in Brussel is bekend gemaakt tijdens de Landbouw- en Visserijraad. De lidstaten van de Europese Unie en de Europese Commissie bereikten een akkoord. Dalende cijfers voor schol en tong, stijging van de quota voor o.a. tarbot, kabeljauw en wijting.

Door Jaap Ruizeveld

Het quotum van tarbot en griet stijgt met 44%. De Nederlandse Vissersbond had dit graag, met het oog op de toekomst, iets hoger gezien. De tussentijdse verhoging voor 2017 van 20% was welkom. Er is de laatste weken weinig tot geen kostbare vis overboord gegaan. Ophef was er over het wetenschappelijke advies van ICES om het scholquotum voor 2018 te verlagen. Besloten is het Noordzee-scholquotum te verlagen met ongeveer 12% en van het Skagerrak met 11%. Het tongquotum daalt, zoals geadviseerd door ICES, met 2,5%.
Voor rog komt er een verhoging met 20% in zowel de Noordzee als in het Kanaal. Voor het Noordzeequotum van kabeljauw en wijting is er voor 2018 een verruiming van 10% en 40%. Voor tongschar blijft het quotum gelijk. Het quotum van langoustine in de Noordzee is verhoogd met 22%. Vangstmogelijkheid voor zeebaars blijft uiterst beperkt.

Paling in zout water

De Europese Commissie wilde vorige maand een vangstverbod voor paling in zout water, Alle lidstaten van de Europese Unie hebben zich verzet tegen dit voorstel. Uiteindelijk heeft de visserijraad besloten om drie maanden sluiting van de palingvisserij in zout water op te leggen. In Nederland geldt een vangstverbod op paling in de maanden september, oktober en november.