Vijf meldingen van Q-koorts sinds 2007

GOEREE-OVERFLAKKEE - Naar aanleiding van besprekingen in de raadsvergadering van eind augustus over de Geurverordening geitenhouderij in Dirksland zijn er over het aspect volksgezondheid algemene vragen gesteld. Deze zijn door de burgemeester vervolgens schriftelijk zijn beantwoord.

Door Jaap Ruizeveld

Gebleken is dat in die beantwoording de zinsnede "dat er op het eiland geen gevallen van Q-koorts zijn ontstaan en of zijn geweest", niet geheel correct was. De informatie was gebaseerd op verkregen informatie van de GGD. In een recente aanvullende brief van het college wordt dit recht gezet.

Na de eerste informatieve brief van het college in november kwamen er reacties dat het antwoord te stellig is geformuleerd. Er zouden wel degelijk inwoners van Goeree-Overflakkee besmet zijn geweest. Dit leidde er toe dat het college zich opnieuw wendde tot de GGD om dieper op het thema in te gaan. De reacties bleken correct. Op het eiland zijn sinds 2007 vijf meldingen gedaan. Van deze personen hadden er twee acute- en één chronische Q-koorts, Eén had wel Q-koorts maar dat viel niet onder de meldingsplicht en één had geen Q-koorts. In geen enkel geval was er een aanwijzing voor een bron op Goeree-Overflakkee. In de aanvullende brief van het college wordt een nadere GGD-toelichting verstrekt.

Onjuiste zinsnede

Er geldt een wettelijke plicht tot het melden en registreren van Q-koortsgevallen, indien de patiënt acute verschijnselen heeft en bij laboratoriumonderzoek blijkt dat hij besmet is. In veel gevallen leidt besmetting niet tot klachten of hooguit tot griepachtige verschijnselen. Bij de melding wordt de bron van de besmetting (de locatie waar de patiënt besmet geraakt is)
geregistreerd. De zinsnede in de brief van b. en w. van november 2017 ging dus te ver omdat het onjuist is dat er nooit mensen met Q-koorts op dit eiland zijn geweest. Wel is juist dat nooit een bron van besmetting op dit eiland is geregistreerd. Het college stelt tenslotte dat de conclusie in genoemde eerste informatieve brief, dat het volksgezondheidsaspect niet in het geding is omdat biologische bedrijven van het type als de geitenhouderij in Dirksland, niet bekend zijn als bron van Q-koorts. Het college betreurt het misverstand ten aanzien van de registratie van ziektegevallen op het eiland.