Dorpstienden in Ouddorp valt ook onder de SRGO.
Dorpstienden in Ouddorp valt ook onder de SRGO. Foto: Adri van der Laan

Nog geen besluit verlenging activiteit Stichting Sport & Recreatie GO

GOEREE - OVERFLAKKEE – In een evaluatierapport over de activiteiten van de stichting Sport & Recreatie Goeree-Overflakkee (SRGO) binnen de gemeente gaf het college aan te hebben besloten de exploitatie van de accommodaties Grutterswei, Dorpstienden, Het Haegse Huus, Oostdam Goedereede, met vier jaar te verlengen. Dit met de intentie dit in de toekomst voor een langere periode voort te zetten. Met de verlenging van vier jaar komt er een aansluiting bij de oorspronkelijke overeenkomst voor exploitatie van de drie zwembaden op het eiland voor 5 jaar, startend op 1 januari 2017.

Door Jaap Ruizeveld

Tot een besluit kwam de raad donderdag nog niet. Het werd zelfs een pittige confrontatie tussen raad en portefeuillehouder De Jong. De toon werd in feite al gezet door inspreker Albrechts namens zwemvereniging de Schotejil die duidelijk spanning uitte tussen deze vereniging en zwembad De Staver. Er waren klachten over lucht - en waterkwaliteit in het bad die impact hadden op leden van de vereniging die van de accommodatie gebruik maakten en die gezondheidsklachten hadden opgelopen. De club verloor daardoor leden.

Ongenoegen

Heintjes (VKGO) die al vele keren zijn ongenoegen uitte over de situatie bij De Staver stelde dat de eindverantwoordelijkheid voor de gang van zaken bij de wethouder lag. Die moest er boven op zitten dat de gezondheid van gebruikers van het bad niet in gevaar komt. Wanneer wordt aan de te stellen normen voldaan?. Metingen toonden in water en in lucht geen goede cijfers. Hij vroeg om klanttevredenheidscijfers in een jaarlijks te presenteren rapport. Van der Meer wilde weten welke afspraken er nu zijn gemaakt voor verbeteringen. Keuker (PvdA) voelde zich als raad bij dit onderwerp buitenspel gezet. Met P.C. Grinwis (SGP) stelde hij dat de gezondheid en veiligheid in het bad nooit in het geding mogen komen.

Mediation

Wethouder De jong moest een opmerking nuanceren die hij gemaakt zou hebben in een gesprek ten aanzien van de mopperende zwemclub dat deze dan maar naar een andere voorziening zou moeten gaan. De Jong zei dat in het college besloten is dat er een mediation-traject zal worden opgezet om de verhoudingen tussen zwemclub en De Staver (SRGO) te verbeteren. Er dient een jaarverslag te komen met relevante cijfers (ook
een tevredenheidsonderzoek). De balans dient te worden opgemaakt en er komt financieel inzicht over de activiteiten van SRGO in alle accommodaties. Begin januari 2018 neemt de raad een besluit over het verlengingsvoorstel van het college.

Evalueren

De stichting Sport & Recreatie Goeree-Overflakkee zorgt sinds januari voor het efficiënt beheren en exploiteren van zeven maatschappelijke accommodaties, de drie zwembaden met faciliteiten, twee grote multifunctionele accommodaties en twee toegevoegde buurt-accommodaties. Het was nu het moment de onderlinge relatie te evalueren.
Vanaf de oprichting van SRGO en de start exploitatie van de zeven accommodaties is veel energie gestoken in het op orde krijgen van de nieuwe organisatie, het geleidelijk toepassen van harmonisatie en ontwikkelen van nieuw aanbod. Financieel loopt SRGO, volgens het college-document, dit startjaar in de pas.