Afbeelding
Foto:

Symposium Paulina.nu over ontwikkelingen in de gezondheidszorg

SOMMELSDIJK - Vorige week werd in De Staver de beurs Energy Island gehouden. Aan de vooravond van dit evenement hield Paulina.nu een symposium in Het Prieel van De Staver. Onder leiding van dagvoorzitter Harmke Pijpers werd er gesproken over de toekomst van de gezondheidszorg en dan vooral met de focus op deze regio. Het symposium werd georganiseerd door Paulina.nu.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Velen reageerden positief op de uitnodiging van Paulina.nu om deel te nemen aan het symposium. Een kleine tweehonderd zorgprofessionals, bestuurders en verzekeraars bogen zich over het veranderende landschap van de zorg in de regio.
Als inleiding op het symposium werd door Marita Dogterom, programmamanager van Paulina.nu aangegeven dat er alleen al op het eiland jaarlijks 255 miljoen aan zorgkosten worden gemaakt. Met de toenemende vergrijzing zullen deze kosten verder stijgen en mede daarom werd anderhalf jaar geleden Paulina.nu opgericht. Mevrouw Dogterom gaf uitleg over het initiatief Paulina.nu waarbij ze aangaf dat de initiatiefnemers gedreven werden door de gedachte dat "de zorg anders kan op Goeree-Overflakkee". Dan gaat het niet alleen over de kosten maar ook over het welbevinden van de inwoners, uit onderzoek is gebleken dat de inwoners van het eiland wat ongezonder zijn dan elders.

Rond de tafel

Het centrum van het symposium was een tafel midden in de zaal rondom deze tafel werden verschillende gesprekken gevoerd met professionals. Eén van de geïnterviewden was wethouder Gerrit de Jong. Desgevraagd legde hij uit dat de gemeente een visie heeft opgesteld waarbij de eigen kracht van de mensen wordt benut. Hierbij komt ook voorzorg en preventie aan de orde. Het streven van de gemeente is om de 'schotten' weg te halen uit bijvoorbeeld de jeugdzorg. "We staan nu meer naast elkaar en kijken naar het algemeen belang". Het is ontzettend belangrijk, daarom is hiervoor geld gereserveerd. Maar ook initiatieven op projectbasis kunnen een duwtje in de goede richting kijken. Als voorbeeld noemt hij dementiezorg. De gemeente streeft naar een vloeiende overgang tussen de verschillende schotten. Gezinsregisseurs zijn ontwikkeld tot procesregisseurs. "Je kijkt niet naar één deeltje, maar naar een bepaald systeem", aldus De Jong.
Harme Pijpers stipte ook het termen verslavingsprobleem aan. "Is het witte eiland nog actueel?" Zo vroeg ze aan De Jong. De wethouder legde uit dat het op Goeree-Overflakkee niet anders is dan de rest van Nederland. "Problemen die er op het gebied van verslaving in het land zijn, komen hier ook voor. Het witte eiland is passé, maar het probleem is er nog wel". Een ander probleem is volgens De Jong het aantal jongeren dat van bank tot bank hopt en thuisloos is. Maar hij eindigde positief: "Het eilandgevoel is kenmerkend voor Goeree-Overflakkee, dat is een groot voordeel. Je doet het met elkaar en je bent op elkaar aangewezen".

Cijfers

Tijdens het symposium werd een presentatie getoond over de 'stand van zaken' binnen de gezondheidszorg op het eiland. Zo is er een groot aantal jongeren dat weg blijkt te trekken. Het gevolg hiervan is dat de leeftijdsgroep 45 jaar en ouder groter is in vergelijking met het landelijk gemiddelde. Ook is de sociaal economische situatie van ouderen lager dan in de rest van Nederland. Verder zijn de kosten voor huisartsenzorg, wijkverpleging en farmacie hoger dan het landelijk gemiddelde. Daar staat tegenover dat de ziekenhuiszorg goedkoper is. De levensverwachting zal gaan stijgen naar 86 jaar in 2040 en dan zullen de chronische aandoeningen toenemen. "Als we niets doen blijven de totale zorgkosten stijgen met € 5.000,- tot een bedrag € 9.500,- in 2040."De vraag is of we die zorg kunnen leveren en betalen. In de komende tijd zal Paulina.nu op deze kosten stijging verder inzoomen", aldus de organisatie.

Andere 'tafelgasten waren dr. Paul van der Velden en huisarts Gert-Jan Dogterom. De heer Dogterom was niet geschrokken van die cijfers. "We worden niet ongezonder, maar wel veel ouder. Er zullen in de toekomst meer mensen met meer klachten komen. We moeten zorgen dat die mensen wel goede zorg kunnen krijgen"

Dr. Van der Velden was het hiermee eens. Hij gaf aan dat actie nodig is, want in het ziekenhuis neemt de wachtlijst toe. Hij betrekt erbij dat het aantal 70-plussers verdubbelt, de zorgkosten en medicatie toenemen. Dan moet er iets gebeuren.
Het ziekenhuis is aan de slag gegaan om controles van kankerpatiënten ook door de huisarts bij de mensen thuis te laten plaatsvinden. Dit kan in de toekomst ook met verloskunde en cardiologie. Deze andere manier van werken wordt door Paulina.nu geïnitieerd. Maar dat vraag natuurlijk verandering van regelgeving.

Wat de financiële en politieke mogelijkheden zijn om alleen op het eiland een koerswijziging op het gebied van gezondheidszorg door te voeren werd toegelicht door de volgende gasten aan tafel: Willem-Jan Meerding adviseur bij de NZA, Daan Rooijmans van verzekeraar CZ en adviseur Josine Janus adviseur van KPMG. Er blijkt dat er vooral op het gebied van financiering nog veel moet worden afgesproken.

Ziekenhuis

Koos Moerland directeur van CuraMare kreeg de gelegenheid om iets te vertellen hoe in het ziekenhuis er naar gestreefd wordt om kwalitatief goede zorg te verlenen. Dit streven werpt vruchten af. Verder wees hij naar het kwalitatief heel goede hospice Calando, dat door nauwe samenwerking kon worden opgericht en in stand worden gehouden.
Jan Peter-Robijn één van de initiatiefnemers van Paulina.nu sprak aan het eind van het symposium de wens uit dat er niet alleen over vergezichten gesproken moet worden. Hij deed een oproep om te kijken naar de mogelijkheden die er zijn. "We moeten niet alleen maar dromen, maar we moeten dingen gewoon gaan doen".
Hij riep de aanwezigen, maar ook de bezoekers van de beurs, later op vrijdag en zaterdag op om met ideeën naar Paulina.nu te komen. "Alle initiatieven groot of klein gaan we bekijken en zien wat er gecombineerd kan worden. We proberen in ons netwerk ook goede mensen aan elkaar te koppelen".

Afbeelding