Eerst nog enkele waterkoude buien

Geleidelijk komt nu een einde aan de opvallend winterse periode met diverse sneeuwsurprises die eigenlijk niemand had kunnen bevroeden de voorbije week. Dat er werkelijk sprake zou gaan zijn van een waar sneeuwbacchanaal leek in de verste verte niet denkbaar. Allereerst werd men afgelopen vrijdag en zaterdag al verrast door sneeuw van betekenis her en der in het land. Zondag de tiende kregen enkele plaatsen tot een paar decimeter sneeuw te verduren zoals op sommige hogere delen van de Veluwe.

Maar dat het voorbije maandag nog een keer dunnetjes werd overgedaan had vrijwel niemand in de weerkundige wereld voor mogelijk kunnen houden tijdens het begin van het toen al sneeuwrijke weekend. In eigenlijk het hele gebied tussen Alkmaar en Rotterdam lag zo'n 15-17 centimeter sneeuw. Op de Eilanden werd het ook goed wit en werden sneeuwhoogten tussen de 9 en 14 centimeter opgetekend. Zo'n 'dubbele' sneeuwsituatie maken we zelden mee en deed sterk denken aan die van eind januari 1984. Destijds was er op maandag 23 januari sprake van een echte sneeuwjacht (Haarlem had 30 cm. sneeuw).

De rest van deze week blijft de hoofdstroming nog vrij noordwestelijk en kan er op de vrijdag nog een bui vallen. Voornamelijk is dat regen, maar wat hagel of natte sneeuw is daarbij nog steeds mogelijk. Het zal nog waterkoud aanvoelen buiten de deur met middagtemperaturen van zo'n 6 graden hoogstens. Ook in het weekend is er kans op buien waarna er maandag een wat massievere regenband volgt. Tijdens de nachten is de kans op een graadje vorst klein daar de aanlandige wind meestal blijft doorwaaien.

Vanaf dinsdag zien we de bovenluchttemperaturen geleidelijk oplopen en ook aan de grond wordt het zachter. Tevens wordt het droger op de Eilanden en zelfs een paar nagenoeg droge dagen zijn mogelijk. Waarschijnlijk wordt het in de aanloop naar Kerst 2017 vrij mild als de klassieke kerstdepressie zich op de weerkaarten zal laten zien. Traditioneel zijn de temperatuurverschillen tussen de poolstreken en onze gematigde breedten juist eind december het grootst. Daardoor ontstaan uitgerekend in deze fase niet zelden diepe oceaandepressies die ons veelal zacht en soms regenachtig weer bezorgen rond 25-26 december. Het ziet er thans naar uit dat die depressieperikelen zich voornamelijk benoorden Nederland gaan afspelen zodat wij onder de gunstige(r) invloedssfeer zullen blijven van een stevig hoog bij Frankrijk.
De kans op zo'n klassieke setting lijkt mij op dit moment het grootst. Nog tien dagen te gaan tot Kerst en in dat tijdpad kan er in theorie nog wel iets veranderen. Over een week weten we beslist meer hoe de Kerst gaat uitpakken qua weerbeeld.