Dorpsraad van Dirksland ziet havenplannen in duigen vallen

DIRKSLAND – De dorpsraad van Dirksland wil een goed gesprek met de gemeente. Dit om de ongerustheid kenbaar te maken over het uitstellen van het opknappen van de haven plus omgeving en het havenkanaal. De dorpsraad verwacht dat Dirksland daarmee de erfgoedsubsidie van de provincie Zuid-Holland misloopt.

Door Kees van Rixoort

De gemeente heeft de geplande werkzaamheden aan het Schelpenpad, de Kaai en de Westhavendijk 'on hold' gezet in afwachting van een overzicht van wat er in de andere kernen op het eiland aan ruimtelijke plannen zijn. Daarna stelt de gemeente prioriteiten. Tot 31 december 2018 gebeurt er niets in Dirksland.

Voor de dorpsraad is dat onverteerbaar. Uit uitlatingen tijdens de laatste vergadering van de dorpsraad, op 12 december, blijkt dat Dirksland zich een beetje 'het ondergeschoven kindje' voelt omdat andere kernen, met name Middelharnis, meer aandacht zouden krijgen.

Erger is dat er in Dirksland niet alleen gemeentelijke werkzaamheden op het programma staan, maar ook een facelift van haven en havenkanaal in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. De provincie Zuid-Holland heeft daar 72.000 euro voor beschikbaar gesteld. En nu komt het: dat geld moet volgens de dorpsraad wel voor 31 december 2018 besteed zijn. Zo niet, dan vordert de provincie het terug.

"Ik heb het bange vermoeden dat er geen spetter van terecht komt", aldus Jan Leenders, voorzitter van de dorpsraad. "Er is wel een tekening, maar er gebeurt niets. Ik voorspel dat er eind volgend jaar nog niets is gebeurd en dat het geld terug naar de provincie moet. Dit gaat niet goed komen." Het plan is nu om dit onheil af te wenden via een gesprek met de gemeente. In het uiterste geval – als de provincie de subsidie terugeist – wil de dorpsraad van Dirksland de gemeente Goeree-Overflakkee aansprakelijk stellen. "Het gaat bovendien om meer dan alleen geld van de provincie. Er is ook sprake van inzet van burgers en een ondernemer."

Geen kerstboom

De dorpsraad had dit jaar graag een grote kerstboom in het dorp gehad. Dat gaat echter niet door. Het niet van de grond gekomen overleg met de hervormde gemeente – waarmee de boom samen gerealiseerd zou worden in de nabijheid van de oude dorpskerk – zou daar de reden van zijn.

Tijdens de schouw in februari nemen de dorpsraad en de gemeente de staat van het dorp door. Daarbij zal speciale aandacht uitgaan naar geparkeerde fietsen nabij horeca op de Straatdijk en in de Voorstraat. Deze zouden andere weggebruikers – wandelaars, fietsers, automobilisten en hulpdiensten – blokkeren. Ook gesignaleerd: automobilisten die hun auto parkeren zonder zich aan de regels (blauwe zone) te houden.