Ook over de Kleistee loopt een Kerkpad. (Archieffoto Eilanden-Nieuws)
Ook over de Kleistee loopt een Kerkpad. (Archieffoto Eilanden-Nieuws) Foto:

Natuur-lijk Ouddorp strijdt voor herstel en behoud van kerkpaden

OUDDORP - " Behoud van identiteit en cultuurhistorische waarden. Daarvoor zetten wij ons in. Parels uit het verleden zijn wijsheden voor de toekomst. Die mogen niet verloren gaan. Het baart ons en velen met ons grote zorg dat onderdelen van het prachtige landschap op de Kop van het eiland, hier toegespitst op voormalige kerkpaden, dreigen te verdwijnen. Wij streven naar behoud en herstel. Om in goed overleg met plaatselijke landbouwers en aanwonenden, in afstemming met de overheid, te komen tot afspraken over herstel en toekomstige gebruiksmogelijkheden van zoveel mogelijk kerkpaden. Passend in het recreatieve aanbod van voorzieningen", zegt Hans Klijn namens Natuur-lijk Ouddorp.

Door Jaap Ruizeveld

De organisatie heeft een petitie aangemeld en is met de bijbehorende werkzaamheden gestart. Inmiddels hebben al tientallen sympathisanten hun steun op schrift gezet. Het is de bedoeling om de petitie aan te bieden in één van de eerste vergaderingen van de nieuwe gemeenteraad in 2018. Tot maart volgend jaar kan men bij Natuur-lijk Ouddorp een reactie geven. Facebook raadplegen of informatie inwinnen bij j.klijn3@chello.nl. Om in winterse termen te spreken, Natuur-lijk Ouddorp is niet over één nacht ijs gegaan met dit initiatief. Er is een rapport Kerkpaden Ouddorp aan het college en aan de gemeenteraad aangeboden waarin een overzicht wordt verstrekt over de gevoerde gesprekken en gelegde contacten. Onder andere met betrokken burgers, landbouwers, grondeigenaren, met leden Herinrichtingscommissie Ouddorp-West, de adviseur Erfgoed en Ruimte, met het Ministerie van Onderwijs/Cultuur en Wetenschap en met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Belevingswaarde

"Het waren oorspronkelijk rond 20 kerkpaden. Nu zijn er nog 5 direct te traceren", vertelt Hans Klijn in een gesprek waaraan ook mevrouw Heleen Coomans deelneemt. Zij was al geruime tijd persoonlijk geïnteresseerd in dit Ouddorpse fenomeen en verrichtte veel onderzoek. Heeft zelfs een gesprek bij de gemeente aangevraagd om over het onderwerp te kunnen praten. Recent is haar inzet ingebracht en gedeeld met Natuur-lijk Ouddorp. De organisatie kan krachtiger stappen zetten om te proberen kerkpaden te herstellen en de belevingswaarde voor gebruikers weer aantoonbaar op de kaart te zetten.

Verdiepen

"Wij hebben ons flink verdiept in de materie," geeft Klijn aan. "De bestemmingsplannen nagelopen, de cultuurhistorische waardenkaart bestudeerd, gekeken naar de Recreatievisie en instellingen zoals onder andere het Kadaster en de Veero geraadpleegd. Informatie opgevraagd over Bouw- en ontwikkelplannen. Noem maar op. Het staat in ons rapport. Dat is allemaal van betekenis, want bijvoorbeeld als je weet dat er op grond bij de Goudsmiene een parkeervoorziening komt en er tussen Spaanseweg en Achterweg een kerkpad ligt, dan moet dat in de gaten worden gehouden. Uit gesprekken met de voormalige voorzitter en leden van de Herinrichtingscommissie Ouddorp-West, kwam de reactie dat het hier kerkpaden betreft die als toegankelijk en te gebruiken paden zijn aangewezen. Dan is het vreemd dat - om weer een ander voorbeeld aan te geven - het Klarebeekpad niet meer aan deze uitspraak voldoet".

Kroonjuweel

Bij het Ministerie en Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed vernamen wij dat kerkpaden inderdaad tot een cultuurhistorische categorie behoren, maar wettelijk beschermd zijn ze niet. Dit op basis van de Erfgoedwet (opvolger van de Monumentenwet). Wat wij graag willen is dat de gemeente Goeree-Overflakkee gebruik zal maken van haar bevoegdheid aangaande de nieuwe Omgevingswet en vastlegt dat de huidige nog bestaande kerkpaden ongedeeld onderdeel zijn van het cultureel erfgoed en dat dit kroonjuweel zorgvuldig opengesteld kan worden voor de burgers en de recreant. Dit via een erfdienstbaarheidsovereenkomst", vertelt Hans Klijn. Wij stellen voor de kerkpaden een functie te geven als natuurpaden, onder voorwaarde dat de huidige vorm, dus onverhard, blijft. Geen fietspad. In de letterlijke zin van de woorden dus een stiltegebied in de natuur, waarin je al wandelende geniet". Tot slot zijn verwachting over het aantal deelnemers aan de wandeltocht op zaterdagmorgen? "Ik zie het wel", zegt hij met een optimistische ondertoon.