Afbeelding
Foto:

Ik maak alle dingen nieuw

'Ik maak alle dingen nieuw', 52 meditaties door ds. W. Visscher, predikant van de Gereformeerde Gemeente te Amersfoort; deze bundel verschijnt ter gelegenheid van zijn vijfentwintigjarig ambtsjubileum.

Wat brengt de wederkomst van Christus? Niet alleen een verandering, maar een totale vernieuwing. Maar wanneer begint deze vernieuwing? Pas bij de wederkomst? Nee, maar vandaag al in de harten van zondige mensen. Hoe kan dat? Omdat Christus de dood heeft overwonnen en door Zijn overwinning schenkt Hij zondaren het eeuwige leven. In volle heerlijkheid mogen al Gods kinderen daar in delen. Wat een heerlijk uitzicht is er voor Gods Kerk! Maar dat behoud van zondaren is alleen te vinden in de Zaligmaker. In deze korte, maar aansprekende meditaties staat Hij centraal, Die alles nieuw maakt.
Deze 52 meditaties zijn heel goed bruikbaar om wekelijks te lezen: persoonlijk, in gezinsverband, maar zeker ook bij een weekopening en – sluiting. Een andere mogelijkheid is, om deze bundel aan ouderen te schenken aan het eind van het jaar. Ook lenen ze zich om te lezen voor de kerktelefoon, zoals dat in diverse gemeenten gebeurt. Deze meditaties zijn zo samengesteld, dat er rekening wordt gehouden met het kerkelijk jaar.
De eerste meditatie staat in het teken van Nieuwjaar, tegelijk ook de titel van de hele bundel: Openbaring 21:5: 'En die op den troon zat, zeide: 'Zie, Ik maak alle dingen nieuw. En Hij zeide tot mij: Schrijf, want deze woorden zijn waarachtig en getrouw.'
Aan het begin van het nieuwe jaar zijn er veel gedachten. We proberen vooruit te kijken. Wat zal de toekomst brengen? Wij weten niet wat komen gaat. Eén ding is zeker: de geschiedenis komt tot voltooiing en de Heere Jezus zal verschijnen op de wolken van de hemel. Daarna komt het oordeel en de eeuwigheid. Gods volk gaat een eeuwige toekomst tegemoet. Gods vijanden zullen voor eeuwig omkomen. Wat een aangrijpende gedachten! We zijn op reis naar de eeuwigheid. Laten we dat overdenken. Openbaring 21 brengt ons bij de nieuwe hemel en de nieuwe aarde. De Heere zal alle tranen van de ogen, een voor een, afwissen. Het leed is eenmaal voorbij. O, wat heeft Gods volk toch een heerlijk uitzicht.
De teksten van deze meditaties zijn uit diverse Bijbelboeken genomen: 1 Petrus, Psalmen, Jesaja, Hosea, Spreuken, Evangeliën, Romeinen, Handelingen, Filippenzen, Genesis, Daniël, Hebreeën en andere brieven van Paulus. Zeer gevarieerd dus. Ds. Visscher weet naast een gedegen uitleg van de Schrift ook de harten te raken door zijn persoonlijke toepassingen.
De meditatie aan het eind van het jaar, Oudjaar, kreeg als titel mee: 'De onvruchtbare vijgenboom'. Hij eindigt op een indringende wijze, met een vraag aan de lezers:
… 'Ja maar, hoe moet ik dan vrucht dragen? Is dat werkelijk uw levensvraag aan het einde van dit jaar? Bedenk dan dat in u geen enkele vrucht wordt gevonden. Door de zondeval zijn wij onvruchtbare vijgenbomen geworden. Maar er kwam een Zaligmaker in deze wereld. Hij stierf aan het kruis van Golgotha. Zijn bloed en Zijn werk hebben een enorme vrucht gegeven. Door Zijn bloed heeft Hij verzoening met God teweeggebracht. En daarom wijzen wij goddeloze zondaren naar Hem. Hij is het Lam Gods, Dat de zonde der wereld wegneemt. Hij bracht het offer wat volkomen voldoende is als betaalmiddel voor uw schuld. Hij is volkomen gewillig om elke arme zondaar te ontvangen. Ook vandaag, op de laatste dag van dit jaar, roept Hij het u nog een keer toe: 'Komt herwaarts tot Mij, allen die vermoeid en belast zijt en Ik zal u rust geven.' En deze Heiland is de Waarheid en spreekt de waarheid. En al u zucht onder uw vruchteloosheid, weet dan wat de Schrift zegt: 'Uw vrucht is uit Mij gevonden'.
Van harte aanbevolen!

Naar aanleiding van: 'Ik maak alle dingen nieuw', door ds. W. Visscher, uitgave van Den Hertog uitgeverij, onder ISBN nummer 9. 789.033.128561; Prijs € 14,90

+ Heldere, duidelijke meditaties
+ Goede Schriftuitleg
+ Persoonlijke toepassing
+ Prijs/kwaliteit