Vakantiewoningen op Landal Strand Resort Ouddorp Duin. Foto: Shutterstock
Vakantiewoningen op Landal Strand Resort Ouddorp Duin. Foto: Shutterstock Foto:

"Landal Strand Resort Ouddorp is rupsje nooit genoeg"

DEN HAAG/OUDDORP – Volgens twee Goereese belangen- en milieuvergunningen kan er geen recreatiewoning meer bij op het Landal Strand Resort Ouddorp Duin, en zeker niet nog eens 9 woningen op een veld tegenover camping De Klepperstee.

Door persbureau Cerberus

Ouddorp Kust Ruimte Rust en Natuur- en Landschapsbescherming vroegen dinsdag aan de Raad van State om definitief een streep door het bouw(bestemmings)plan te halen. De raadsvrouw van de tegenstanders zei dat Landal een rupsje nooit genoeg is, die tegen eerdere afspraken in caravan- en tentstandplaatsen 1 op 1 wil vervangen door recreatiewoningen. En dat is volgens woordvoerder Jan Bartels, die in de buurt van De Klepperstee woont, onaanvaardbaar. "Een gemiddelde kampeerstandplaats is 190 vierkante meter, terwijl je twee keer zoveel grond nodig hebt voor een recreatiewoning. Als je 1 op 1 standplaatsen door woningen vervangt, wordt er een veel groter beslag op de ruimte gelegd, en blijft er van de rust en ruimte nauwelijks iets over. Nu al heeft Strandresort met 233 woningen alle ruimte opgesoupeerd. Maar ze willen er in totaal 258 bouwen. Dat is veel te veel," aldus Bartels, die overigens een tiental jaar geleden zelf staatsraad bij de Raad van State was. De gemeente Goeree-Overflakkee ziet geen probleem in de bouw van 9 woningen. Daarvoor zou aanvankelijk een aantal standplaatsen op recreatiepark De Klepperstee worden ingeleverd. Maar dat is intussen gewijzigd, zo bleek tijdens de rechtszaak in Den Haag. Niet De Klepperstee, maar recreatieterrein De Magneet levert nu 11 standplaatsen in.

Al opgeheven

De raadsman van recreatiebedrijf Landal Strandresort zei, tot verbazing van alle aanwezigen, dat die standplaatsen al lang zijn opgeheven. Daarmee zou zijn voldaan aan de voorwaarde van de gemeente dat er geen nieuwe recreatiewoningen bij mogen komen als er tegelijkertijd niet evenveel standplaatsen daadwerkelijk worden opgeheven. Toch vertrouwen de tegenstanders de gemeente en Landal niet. Zij vrezen dat die standplaatsen zo weer aangelegd kunnen worden. "Waar is het bewijs dat de standplaatsen op De Magneet zijn opgeheven?" vroeg Ouddorper Bartels. "Op de website staat nog steeds dat De Magneet maar liefst 120 standplaatsen heeft." De gemeentewoordvoerder kon tijdens de zitting ook niet zeggen of de 11 standplaatsen al waren opgeheven. "Dat hoorde ik ook pas vanochtend, ik heb het nog niet kunnen controleren." Daarop vroeg de raadsman van Landal Strandresort aan de Raad van State om zelf het bestemmingsplan aan te passen en het aantal standplaatsen voor De Magneet terug te brengen van 120 naar 108. De Raad kon daarover nog geen uitsluitsel geven. Of de Raad past zelf het plan aan, of hij stuur het terug naar de tekentafel van de gemeenteraad. In ieder geval zal het bestuursrechtscollege binnen zes á twaalf weken uitspraak doen.