Met raad en daad

Nalatenschap

Mijn moeder leefde samen met een vrijgezelle broer. Na het overlijden van mijn moeder, is er met broers en zussen mondeling afgesproken dat alle goederen in huis bleven en eventuele spullen zouden verdeeld worden na het overlijden van onze broer. De jongste zus regelde de afloop van alles, nadat onze broer overleden is. Een paar belangrijke spullen met waarde, maar vooral emotionele waarde, een kabinet van ongeveer honderd jaar oud, zijn verdwenen. Wat er met de spullen gedaan is, is ons niet bekend. Als we vragen stelden over de spullen kregen we geen antwoord. Dus de afspraken zijn niet nagekomen. Hoe zit dit eigenlijk?

Het kan natuurlijk niet zo zijn dat een erfgenaam eigenmachtig zich allerlei spullen uit de boedel zich toe-eigent. Nu uw zuster blijkbaar eigenmachtig bezittingen van uw moeder heeft meegenomen, is het zaak de beide nalatenschappen toch volgens de wettelijke regels door een notaris te laten afhandelen. De notaris kan dan ook de onrechtmatig meegenomen zaken terugvorderen en zorgen dat de juiste erfgenamen hun rechtmatig erfdeel ontvangen. Als t.z.t. de boedelverdeling aan de orde komt, kan uw zuster nog altijd als wens uitspreken dat zij bepaalde stukken zou willen ontvangen en in de regel kunnen de overige erfgenamen wel met bepaalde wensen van broers en zusters akkoord gaan, maar er mogen geen zaken uit een onverdeelde boedel worden ontvreemd. Dochters en schoondochters mogen zich bijvoorbeeld ook niet gelijk na het overlijden van een moeder de sieraden uit het juwelenkistje toe-eigenen. De boedel moet eerst volledig worden beschreven, zodat vaststaat wat de nalatenschap allemaal omvat en er later eerlijk tussen de werkelijke erfgenamen verdeeld kan worden.

De Goudse kerstboom

Op de Markt in Gouda vond ik meermalen een enorme kerstboom, waarin duizenden lichtjes brandden. Het ontsteken daarvan zou een veeljarige traditie zijn. Van wanneer dateert dat gebruik?

Ons Noorse broedervolk schenkt sinds de naoorlogse welvaartsjaren grote sparrenbomen aan een aantal landen die erg van de Tweede Wereldoorlog geleden hebben. Zo wordt o.m. Westkapelle bedacht, dat ooit door de Noren gesticht en tijdens de oorlog zwaar getroffen werd. In 1955 kwam de Noorse stad Kongsberg op het lumineuze idee, de kaarsenstad een boom aan te bieden waarin men heel wat Goudse kaarsen kwijt kon. Toen het ontsteken daarvan duizenden bezoekers trok, zette de VVV ijverig de 'traditie" voort. Er gaan er wel 15.000 in de boom. Tegenwoordig zijn de oude gloeilampjes vervangen door led lampen en wordt de verlichting in fases ontstoken tijdens de ceremonie bij de boom. De burgemeester van Kongsberg telt af tot dat moment. In ons land wordt het kerstleest nog niet zo lang als u dacht met een kerstboom opgeluisterd. De versierde spar drong pas in de 19e eeuw ons land binnen. Voordien zijn losse dennentakken, hulst en dgl. gebruikt als feestversiering.

Vezeleter

Waaruit bestaat 'een vezelrijk dieet?'

In een vezelrijk dieet komen veel moeilijk verteerbare celluloserijke stoffen voor, zoals grof gemalen graanproducten, rauwkost en fruit dat bij voorkeur niet geschild is. Daar wij niet weten wat u gewoonlijk eet en wat u onder de leden hebt, raden wij u aan een diëtiste te bezoeken.

Toeristenbelasting

Over allerlei belastingen krijg je uitvoerige informatie, behalve over één belasting en dat is de toeristenbelasting. Wordt die door iedere gemeente geheven? Is die heffing in alle gemeenten even hoog? Wordt die belasting echt besteed voor infrastructurele verbeteringen?

Elke gemeente is vrij in het al dan niet heffen van toeristenbelasting. Er bestaan dus gemeenten zonder een dgl. heffing. De belasting is niet even hoog in de plaatsen waar ze wel is ingevoerd. Er bestaat geen maximum voor. U vraagt naar bedragen, maar de bedragen veranderen doorgaans per jaar. Elke gemeente is vrij in de bestemming van de opbrengst, dus het is niet noodzakelijk dat dit geld beslist in de recreatieve sector wordt besteed. In veel gevallen zal de opbrengst, zoals bij de hondenbelasting gebeurt, in de pot 'algemene middelen' verdwijnen, want bijv. de aanleg en het onderhoud van wegen komt ook de toeristen ten goede....