2700

"Volgens een schatting van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn dit jaar tot nu toe 2700 mensen verdronken in hun poging om via de Middellandse Zee Europa te bereiken." (RD, 7-12-2017). Tot nu toe 2700 mensen verdronken… zomaar een zinnetje in de krant wat te denken geeft. Laat ik enkele gedachten opschrijven.

1. Wat voor mensen zijn er verdronken? Waren het allemaal mannen, of misschien ook vrouwen en kinderen? Waren er misschien ook ernstig zieke mensen bij? Vaak wordt weleens de gedachte geuit dat vluchtelingen gelukszoekers zijn, die alleen maar willen profiteren van onze westerse welvaart. Daarom zou het nuttig kunnen zijn als er voortdurend overzichten komen met het antwoord op de vraag wie er precies zijn verdronken. Dat is misschien ook wel goed voor de maatschappelijke discussie op dit punt. Soms krijg je weleens de gedachte dat de mensen alleen maar komen om er financieel beter van te worden. Nou ja, van kleine kinderen kun je dat niet zeggen. En van zieke mensen evenmin. Dus wat meer informatie en ook regelmatige informatie zou veel kunnen betekenen. Misschien kan de krant elke week een klein staatje opnemen. Dat is goed voor de vraag waar we het over hebben.
2. Over wie gaat het? Het gaat over mensen. We weten dat mensen door God geschapen zijn. Mensen dragen het beeld van God en hebben een ziel voor de eeuwigheid. Het gaat dus bij die 2700 mensen om kostbare zielen. Misschien zijn er islamieten onder. Die hadden dan in ons land het Evangelie van Christus kunnen horen. Misschien zijn er christenen onder. Die zijn dan helaas door medechristenen niet goed ontvangen. Misschien waren er kinderen van God onder. Dan zijn ze aangekomen in de heerlijkheid, maar op de oordeelsdag zullen deze mensen nog wel van betekenis zijn (Matt. 25:31-46). Hebben wij ze willen herbergen?
3. Hoe denken veel mensen over vluchtelingen? In onze samenleving wordt er verschillend over gedacht. In de politiek is er een grote meerderheid die zich liever maar niet met deze mensen wil bemoeien. Er wordt door sommigen een hele grove toon aangeslagen als het over vluchtelingen gaat. Uiteraard liggen hier wel een aantal lastige vraagstukken. Maar het gaat om mensen die in nood zijn en waarvan er velen verdrinken en verdronken zijn. Ik kan eerlijk gezegd geen goede Bijbelse redenen bedenken om dit drama maar voort te laten gaan. Mensen in nood moeten geholpen worden. De Heere Jezus heeft ook tien melaatse mensen gereinigd. Deels waren het mensen die niets van Hem moesten hebben. Toch heeft Hij er wel naar omgezien. Wat meer Bijbelse bewogenheid zou ons land en onze mensen niet misstaan. Die 2700 mensen zullen ons aanstaren als we met hen voor de rechterstoel van God staan. Het mag ons best te denken geven.
4. Wat moeten we doen? In Duitsland werden enige jaren geleden veel vluchtelingen opgevangen. Helaas is dat onder druk van tegenstanders minder geworden. In de vorige eeuw heeft ons land, in de tijd van de Eerste Wereldoorlog, ruim 1 miljoen Belgische mensen opgevangen. Op een bevolking van ongeveer 6 miljoen mensen was er ruimte voor nog 1 miljoen extra. Vandaag de dag gaat het om kleinere aantallen. Laten we hopen en bidden dat er de komende jaren wat meer mensen ons land mogen binnenkomen. In ieder geval die mensen die vandaag de dag verdrinken. Dat zal ons misschien wat welvaart kosten. Ook wellicht wat moeite. Maar het gaat om kostbare zielen. En dat moet voor elke christen een belangrijke drijfveer zijn. Uiteindelijk zal het straks in Gods oordeel erover gaan of we die ene beker water inderdaad hebben aangereikt. Er is nog veel te doen.

Ds. W. Visscher