Gure winterse buien komende dagen

De afgelopen dagen was het geen topweer op de Eilanden, maar het feit dat het overwegend droog bleef met redelijke temperaturen was al mooi meegenomen.
Inmiddels is het drastisch aan het veranderen en zijn we aan het overschakelen naar een guur en veelvuldig buiig weerbeeld. Zeer opvallend was de sterke daling van de bovenluchttemperaturen rond donderdagavond. Er is een echte koude-injectie tot stand gekomen door een sterke aanvoer van lucht afkomstig uit de poolstreken. Zo wordt het op vijf kilometer hoogte zo'n slordige 20 graden kouder (van -20 naar bijna -40) en daalt het kwik op anderhalve kilometer naar ongeveer -7 of -8 graden. Op leefniveau werkt die kou-injectie ook door, maar doordat de lucht een paar duizend kilometer over nog vrij mild zeewater wordt aangevoerd is het temperatuurcontrast niet zo groot als hogerop.
Vorst zal niet aan de orde zijn voorlopig op Flakkee. Heel misschien komt het tot een graadje nachtvorst de komende tijd. Grote temperatuurverschillen tussen leefniveau en die net genoemde vijf kilometer hoogte zorgen voor een sterk toenemende onstabiliteit in de atmosfeer met gevolg 'n reeks winters getinte buien op de Eilanden.
Vooral op de vrijdag en in het weekend vallen regelmatig buien met regen, hagel en ook (natte) sneeuw. Gladheid op de wegen is mogelijk tijdens en na zo'n bui en het kan even wit zien buiten in de tuin/op straat. Echt koud wordt het niet tijdens en na het weekend: nachtvorst is er dus nog niet bij. Overdag is het meest 3-5 graden boven nul (in 'n actieve bui rond +1 graad) en gedurende de nacht kan het tot nabij nul afkoelen.
De wind waait veelal uit het noordwesten vanaf nu en kan aanvankelijk nog even krachtig doorwaaien. Tussen de gure buien door schijnt af en toe de zon, maar veel zonuren behoeven we niet te verwachten.
Deze winterse speldenprik krijgt waarschijnlijk geen vervolg en vermoedelijk houdt het weer dat nogal wisselvallige en gure karakter, ook richting half december. Serieuze winterkoude ligt dus nog niet op de loer, maar boterzachte luchtstromingen uit zuidwest zien we evenmin verschijnen op de weerkaarten.
Vanaf half december kan de luchtdruk boven Rusland en richting Scandinavië verder gaan oplopen en als de oceaan niet te veel tegensputtert met de geijkte regen- en windperikelen, zou de wind eindelijk weer eens in de koudere noordoosthoek kunnen belanden. Dan zijn we misschien wel vertrokken voor een winterse fase rond Kerst.