'Woningbouwplan oude camping Oosthavendijk alleen in belang van gemeente'

DEN HAAG/MIDDELHARNIS – Omwonenden van het woningbouwplan aan de Oosthavendijk verdenken de gemeente ervan zoveel mogelijk geld aan het project te willen verdienen om een verkoopstrop met het plan Klinkvis te kunnen afdekken.

Persbureau Cerberus

Dat zei onder meer omwonende en bezwaarmaker André Kooijman donderdag na een rechtszaak over het bestemmingsplan Oosthavendijk 18. Het bouwterrein was immers eerst een vuilstortplaats voordat er een camping kwam. De gemeente zou volgens Kooijman flink verlies hebben geleden bij de aankoop van de vervuilde bouwgrond van de vorige eigenaar. Daarom zou de gemeente zo'n haast hebben om de voormalige camping met woningen te bebouwen. Want met de opbrengst van die woningen kan de sanering van de grond worden betaald. Dus haalt de gemeente dit woningbouwproject naar voren, terwijl er veel geschiktere locaties voor woningbouw zijn, aldus de Middelharnisser, die donderdag samen met een aantal andere omwonenden naar de Raad van State stapte. Zij hopen dat de Raad het bouwplan voor 64 woningen zal afschieten. De tegenstanders, waarvan er één op in een voormalige recreatiewoning op het bouwterrein woont, vinden het plan veel te massaal en te hoog. Aan de havenkant komen een aantal pakhuiswoningen en een appartementengebouw van zo'n 12 meter hoog. In het middenterrein, waar de stacaravans stonden, komen twee rijen eengezinswoningen van 6 á 7 meter hoog. Dat levert veel extra schaduw op, meer verkeer over de smalle wegen op het terrein en parkeeroverlast. Ook het verlies aan uitzicht steekt de omwonenden. Zij vinden dat het terrein, waar altijd lage stacaravans hebben gestaan, niet volgebouwd mag worden met hoge woningen.

Uitzicht

De raadsvrouw van ontwikkelaar Wonen Op Flakkee BV zei dat niemand in Nederland een eeuwig durend recht heeft op blijvend uitzicht en voortzetting van een bestaande situatie. Bovendien heeft een gemeenteraad grote vrijheid om bestemmingsplannen vast te stellen. Volgens de gemeentewoordvoerder is er juist een grote behoefte aan de 64 woningen op deze plek. 'De gemeenteraad van Goeree-Overflakkee heeft alle belangen goed afgewogen, ook die van de omwonenden,' aldus de gemeentewoordvoerder. Toch zette de Raad van State wel wat kanttekeningen bij het woningbouwproject, met name bij het verouderde woningbehoefteonderzoek. Dat was immers eerder in een rechtszaak over het woningbouwplan Molenpolder ook al een struikelblok. Intussen heeft de gemeente een nieuw woningbehoefteonderzoek klaar. En daaruit zou blijken dat er in de gemeente de komende tien jaar nog behoefte is aan ruim 260 woningen. Het plan van 64 woningen past daar volgens de gemeentewoordvoerder naadloos in. Verder kondigde de woordvoerder aan dat de gemeenteraad volgende week een nieuwe woonvisie gaat vaststellen, waarin de laatste cijfers over de behoefteramingen zijn meegenomen,' daarin staat onder meer dat er geen overcapaciteit aan woningbouw meer is op het eiland.' Overigens krijgen alle partijen nog tot 12 januari de tijd het laatste woningbehoefteonderzoek van de gemeente door te pluizen. Daarna duurt het nog een week of zes voordat de Raad van State einduitspraak doet. De ontwikkelaar hoopt volgend jaar met de bouw te kunnen beginnen. Uitspraak volgt.