Afbeelding
Foto:

Geschiedenis van gemotoriseerd verkeer op het eiland (1)

Verscheurd verleden

Bijgaande foto heeft veel te vertellen. Behalve dat het een voor de geschiedenis van het gemotoriseerde verkeer op Goeree-Overflakkee belangrijke foto is, valt er veel op te zien. Dit tijdsbeeld is aangetroffen tussen materiaal dat bestemd was voor de rommelmarkt van de Hervormde kerk in Goedereede in 2016. Het was er één van een verzameling dia's waarop deze verscheurde foto stond afgebeeld. De gulle gever is helaas onbekend gebleven.

Tekst: Bas de Voogd, de foto is beschikbaar gesteld voor publicatie door Jolanda Schol-Maas

Waarom is de foto verscheurd? Zeker iets wat we niet meer kunnen achterhalen. Op zich speelt dat nu ook geen rol, het tijdsbeeld is bewaard gebleven en kan ons zodoende meer vertellen over het verleden.

Het is belangrijk dat oude foto's bewaard blijven voor de mensen die na ons komen. Ook al is allang vergeten wie of wat er op een foto staat, verscheur hem niet, gooi een foto, film of dia nooit weg. Een goede bewaarplaats voor dit materiaal is het Streekarchief Goeree Overflakkee in Middelharnis, waar dit in dank wordt ontvangen en door deskundigen wordt beoordeeld en bewaard. In voorkomende gevallen worden het beeldmateriaal bij mensen thuis opgehaald.

Wat maakt deze foto nu eigenlijk zo uniek, zult u zich afvragen. Het kenteken H-717, dat is gemonteerd op de auto in de garage, was het 15e kenteken op Goeree-Overflakkee, afgegeven op 19 maart 1906. De eigenaar was Jacob Bastiaan Zaaier uit Goedereede. Foto's waarop de allereerste kentekens zijn afgebeeld zijn zeldzaam, die foto's hebben de tand des tijds vaak niet overleefd. Deze foto is rond 1926 gemaakt bij smederij en garagehouder Teun Renaud, Kerkstraat te Goedereede. Waarom een kenteken uit 1906 op een auto uit 1926 zult u zich afvragen. Dat komt omdat deze zogenaamde provinciale kentekens persoonsgebonden waren in plaats van zoals tegenwoordig voertuig gebonden. Kocht men een nieuwe auto, dan werd het persoonlijke kenteken weer op de nieuwe auto gemonteerd.

Nieuwe serie

De komende periode publiceert Eilanden-Nieuws periodiek verhalen over de geschiedenis van het gemotoriseerd verkeer op Goeree-Overflakkee. Onder andere de eerste kentekenplaten, het eerste gemotoriseerde verkeer en de garages in vroeger tijden komen aan de orde. De artikelen worden geschreven door Bas de Voogd, die zich hobbymatig verdiept in dit thema. De verhalen verschijnen ook in het tijdschrift Conam, dat is de contactgroep voor automobiel- en motorrijwielhistorie. Mensen die historische foto van auto's of autobedrijven op het eiland beschikbaar willen stellen kunnen contact opnemen via b.voogd5@chello.nl. Dit e-mailadres kan ook worden gebruikt om te reageren op artikelen.