Afbeelding
Foto:

Drie dagboeken onder de loep

Drie dagboeken liggen voor me: 'Ware wijsheid, dagboek uit de Spreuken van Salomo', 'Luister!', dagboek voor kinderen (4+) en 'Verzamelde aren, Bijbels dagboek'. Het loopt weer tegen het eind van het jaar; verschillende uitgevers komen met uiteenlopende dagboeken bij de Bijbel. We nemen er deze keer drie onder de loep. Elk met hun eigen doelgroep.

Ware wijsheid, dagboek uit de Spreuken van Salomo

Onder redactie van ds. B.J. van Boven hebben scribenten uit verschillende kerkverbanden meditaties verzorgd rond het boek De Spreuken van Salomo. Koning Salomo legt in dit boek getuigenis af van de wijsheid, die hij door de Heilige Geest ontvangen had. Hij had immers bij zijn troonsbestijging om wijsheid gevraagd om dit grote volk te regeren? Centraal in het boek Spreuken staat: 'De vreze des HEEREN is het beginsel der wijsheid.' Waarin ligt de kern van deze wijsheid? In het dienen van God, tot Zijn eer en tot heil van de naaste. Ook waarschuwt Salomo ernstig tegen de zonde en roept hij op om te leven in de vreze des HEEREN. Vanzelf kan dit alleen als Gods kinderen onderwijs ontvangen van de opperste Wijsheid, de Heere Jezus Christus. Zo eindigt ook de laatste meditatie: 'Zoekt den HEERE, terwijl Hij te vinden is, roept Hem aan terwijl Hij nabij is'. Predikanten uit Geref. Gem., Geref. Gem. In Nederland, Hersteld Hervormde Kerk, Christelijke Geref. Kerken, Oud Gereformeerde Gemeenten (in Nederland) verleenden hun medewerking: B.C.C. Aarnoudse, M.T. Al-Chalabi, B.J. van Boven, A.J. Britstra, A. van Heteren, M.A. Kempeneers, T. Klok, G. van Manen, K. van Olst, C.L. Onderdelinden, B. Reinders, J. Roos, A.J.T. Ruis, A. Verschuure, A. van Voorden en H. Zweistra. Dit dagboek zal in de kring deze gemeenten zijn weg wel vinden. Duidelijk onderwijs vanuit het Spreukenboek voor jong en oud.

Een uitgave van Den Hertog onder ISBN nr. 9. 789. 033.128. 608; Prijs €19,90.


Luister!

'Luister!' is een dagboek voor kinderen van 4 jaar en ouder, onder redactie van Marleen Vos-van Aalst. Dit boek kwam tot stand in samenwerking met de Hersteld Hervormde jongerenorganisatie (HHJO) onder het ISBN nr. 9.789.033.128.615; Prijs € 14,90.

Op de voorkant staan de priesters, die op de bazuin blazen. De Bijbelse geschiedenissen leren ons dat de bazuinen steeds een verschillend geluid voortbrengen. De priesters willen zo het volk iets vertellen. Wie dit dagboek leest, gaat luisteren naar Gods Woord: Wie Hij is, wat Hij belooft, wat Hij zegt en wat Hij doet. Je leest elke dag een stukje en daarna volgt een vraag of een opdracht. Het kan ook een mooie psalm zijn om samen te zingen. Een helder en mooi dagboek om als ouders voor te lezen of vanaf 4 jaar om zelf te lezen, afhankelijk van het niveau van het kind. De stukjes beginnen bij Genesis en eindigen bij het boek Handelingen. Naast de meditaties staan verschillende illustraties. Het laatste stukje gaat over Zalig worden. 'Wanneer is een glas vol?' Als er niets meer bij kan! 'Zalig worden' betekent 'vol worden'. Denk maar aan het glas. Het glas is vol. Als je zalig bent, is je hart helemaal vol. Weet je waarvan? Vol van de Heere Jezus! De geschiedenis van de stokbewaarder volgt dan als illustratie: een zendingsgeschiedenis. Onder aan de bladzijde staat een opdracht: Pak twee glazen. Vul samen één glas tot het randje met water. Het andere glas blijft leeg. Wat heeft 'zalig worden' met deze twee glazen te maken?

De medewerkers aan dit dagboek zijn: Gerdina van Asselt, Petra van den Bergh, Lydia de Bruijn, Gisette van Dalen, Hanneke de Kat, Anneke Kloosterman, Beance Kloosterman, Willemieke Kloosterman, Erna Koemans, José Kwakkel, Annemieke Leenman, Joke Meijer, Hendrik Jan van Nieuw Amerongen, Janske Soer, Hilda Verhoef, Geraldine Visser, Marleen Vos, Jacoline de Vree en Carola van de Weg.

Van harte aanbevolen, zeker in de gezinnen met kinderen van deze leeftijd. Lees en Luister!


Verzamelde aren

Het dagboek 'Verzamelde aren' onder red. van ds. D. Heemskerk, een uitgave van Den Hertog, onder ISBN nr. 9. 789. 033.128.646; Prijs € 13,50 (klein formaat en gebonden).

Omdat dit dagboek jaarlijks verschijnt, is een uitvoerige bespreking niet direct nodig. Elke dag vindt u hierin stof van overdenking tot onderwijs, vertroosting en vermaning. Vanuit Gods Woord worden bekeerden, onbekeerden, jongeren, ouderen aangesproken. De schrijvers hebben bij het schrijven van de overdenkingen rekening gehouden met de zondagen en de kerkelijke feestdagen. Achterin is een tekstregister opgenomen, wat de leesbaarheid en vindbaarheid van bepaalde gedeelten ten goede komt. Uit het O.T. staan centraal: Genesis, Numeri, 2 Koningen en Esther. Bij het N.T. wordt stil gestaan bij Mattheüs, Lukas en Galaten. De volgende predikanten van de H.H.K. hebben hun medewerking verleend: D. Heemskerk, R.W. Mulder, W. Pieters, A.J. Britstra, IJ.R. Bijl, J.D. Heikamp, A.P. Muilwijk, A. Vlietstra, W. Roos, A. de Groot, N. van der Want en B. Reinders.

Zo zijn er dagboeken voor ieder wat wils. Ook dit dagboek zal zeker zijn weg vinden, temeer dat het al jaren achtereen verschijnt, ook met dezelfde voorkant: aren in een korenveld. Dat u met Ruth de aren mag oplezen op de akker van Die meerdere Boaz en daardoor ook Hem mag kennen, liefhebben en vrezen.

Afbeelding
Afbeelding