Afbeelding
Foto:

Nieuw spoedplein voor Goeree-Overflakkee

DIRKSLAND – In Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland is afgelopen maandagavond het nieuwe Spoedplein officieel geopend. Het resultaat van intensieve samenwerking tussen de spoedeisende hulp van het ziekenhuis en huisartsenpost 't Hellegat, die beide in het nieuwe Spoedplein zijn samengebracht. Dr. Paul van der Velden, lid van de Raad van bestuur van CuraMare, en Jacqueline van Bree, directeur van de huisartsenpost verrichtten de openingshandeling door de CuraMare vlag weg te trekken van voor het lichtbord 'Spoedplein' dat boven de ambulance-ingang is aangebracht.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Het Spoedplein is een intensieve samenwerking tussen de huisartsenpost, in de weekenden en dagelijks tussen 17.00 en 8.00 uur, en de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Na een grondige verbouwing is het nieuwe Spoedplein sinds 1 maart 2017 in gebruik. Ondanks de gerealiseerde verbouwing en tot stand gekomen samenwerking blijft voor patiënten het principe voor spoedzorg hetzelfde. Patiënten nemen eerst contact op met hun huisarts, of 's avonds en 's nachts en in de weekenden met huisartsenpost 't Hellegat. Aan de balie van het spoedplein werken doktersassistenten van de huisartsenpost die bevoegd zijn de urgentie van een zorgvraag te bepalen. Ze werken daarbij nauw samen met de secretaresses van de spoedeisende hulp. Alle patiënten die spoedzorg nodig hebben, komen via één ingang het Spoedplein binnen. Als de patiënt na beoordeling van de huisarts verwezen wordt naar de spoedeisende hulp blijft de patiënt gewoon op dezelfde plek. De ontstane korte lijnen tussen de huisartsen, ziekenhuisartsen en medisch specialisten komt de kwaliteit van zorg zeer ten goede.
Bijna alle kamers van het Spoedplein, met in totaal veertien bedden en twee gipsbedden, zijn multifunctioneel inzetbaar. Dit betekent dat de kamers, inclusief apparatuur en materialen, voor zowel de huisartsenpostpatiënten als de spoedeisende hulppatiënten gebruikt kunnen worden. Voor kinderen is er een afzonderlijke kindvriendelijk ingerichte onderzoekskamer. Verder is er een familiekamer waar familie zich terug kan trekken als dat nodig is. Ook een observatie-unit, waar mensen een nacht ter observatie kunnen blijven. En er is een aparte isolatiekamer, waar een patiënt verpleegd wordt die mogelijk een besmetting bij zich hebben. Deze patiënten kunnen buitenom naar binnen. Doordat er een sluis is van deze kamer naar het Spoedplein, met onderling verschillende luchtdruk, kan de besmetting niet het ziekenhuis binnendringen. En lagen er voorheen vijf patiënten in één kamer, nu zijn dat er één of twee, zodat hun privacy sterk is verbeterd. Centraal gelegen in het Spoedplein is de Back Office gelegen, het zenuwencentrum waar – onder andere – artsen zitten en waar alles van patiënten wordt geregistreerd en bijgehouden.

Goed geregeld

Vóór de openingshandeling van het nieuwe Spoedplein waren het Jacqueline van Bree en Paul van der Velden die het woord voerden. Van Bree gaf aan dat de zorg goed is geregeld op Goeree-Overflakkee en dat het contact patiënt-huisarts en huisarts-ziekenhuis hier goed verloopt. "Waar je wel mee te maken hebt, is dat patiënten hier niet zó gauw naar de huisarts stappen. Daardoor was er rond 2011 zo weinig te doen in de huisartsenpost dat de vraag rees: hoe houden we dat hier betaalbaar?", zo gaf Van Bree aan. Ze was er echter van overtuigd dat de huisartsenzorg ook in de nachtelijke uren op het eiland moest blijven. Ze ging langs zowel de zorgverzekeraars als de huisartsen om het probleem voor te leggen, met de vraag met z'n allen erover na te willen denken. "Het resultaat was dat er al vrij snel een plan kwam waarbij met minder geld een betere zorgverlening geregeld zou kunnen worden. In werkgroepverband werd het plan nader uitgewerkt, waarna gefaseerde invoering volgde. Er werden meerdere vormen van samenwerking doorgevoerd, maar fysiek werd nog niet op één gezamenlijke plek gewerkt. Nu, vijf jaar later, is dat met het nieuwe Spoedplein wel het geval. En we blíjven werken aan een continue kwaliteit en aan het borgen daarvan, voor de best mogelijke spoedzorg voor onze patiënten!", zo gaf Van Bree aan.

Voortrekkersrol

Ook Van der Velden gaf aan dat er in 2011 sprake was van een "achterstandsituatie", maar dat dit anno 2017 is omgebogen naar "voorsprong". Dit door een kostenefficiënte zorg te organiseren, waardoor we nu een toekomstbestendige eerste hulp hebben die vanwege de geografische ligging zelfs te boek staat als de meest onmisbare Spoedeisende Hulp van Nederland. "Door onze ziekenhuisartsen zowel voor het ziekenhuis als 's avonds en 's nachts voor de huisartsenpost te laten werken, hebben we een enorme besparing bereikt en zijn de problemen voor huisartsenzorg in die uren opgelost. Slechts een aantal andere ziekenhuizen in Nederland werkt op deze wijze. En omdat zorg straks onbetaalbaar wordt, werken we nog steeds – samen met Paulina.nu – aan een kostenefficiënte zorgverlening op het eiland. Daar vervullen we landelijk gezien zelfs een voortrekkersrol en daar zijn we trots op!"
Ook wethouder Gerrit de Jong van de gemeente Goeree-Overflakkee was aanwezig. Hij zei blij te zijn met de zorgvisie die is neergezet. Hij sprak zijn complimenten uit voor het initiatief en de samenwerking die tot stand is gebracht.