Afbeelding
Foto:

Stichting Kraamcentrum al 25 jaar in de groei

Hoeveel medewerksters, medewerkers en sympathisanten de Stichting Kraamcentrum Goeree-Overflakkee heeft, bleek zaterdagmiddag, toen het bestuur in hotel 'Bellevue' recipieerden t.g.v. het 25-jarig bestaan van de Stichting. Daar troffen tal van gewezen kraamverpleegsters elkaar weer eens in een sfeertje dat de tongen goed losmaakte. De huidige voorzitter, dokter K.J. Huisman te Melissant, heeft in een herdenkingsrede nog eens teruggekeken op het begin en na een beschouwing op het heden ook een voorzichtige stap in de toekomst genomen.

Bij dat laatste moest dhr. Huisman constateren dat de kosten van kraamhulp de kosten van ziekenhuishulp gaan benaderen zodat er een 'overloop' naar het ziekenhuis waarneembaar wordt. Dhr. Huisman wees daarbij ook op de omstandigheid (hoewel die op Flakkee nog geen opgeld doet) dat steeds meer huisartsen de voorkeur geven aan bevallingen in het ziekenhuis of in een kraamkliniek boven een bevalling aan huis.
In zijn omgeving wist dokter Huisman zowel warme voorstanders van bevallingen aan huis als pleiters voor de hospitalisatie, al voegde hij aan dat laatste toe dat dat - zoals gewenst - geen haalbare zaak zal zijn. Voorshands verwachtte hij op Goeree-Over­flakkee dan ook geen grote verschuivingen in het werk van de Stichting: "Wel zullen we een open oog moeten hebben voor de ontwikkelingen zoals die zich voordoen, maar tegelijkertijd zullen we aan de huidige moeilijkheden het hoofd moeten bieden," propageerde dokter Huisman dan ook. Een van die moeilijkheden is de drang van het Rijk ook de kraamzorg in grotere eenheden onder te brengen: "Wij willen een redelijke zelfstandigheid bewaren ten bate van moe­der en kind!" verklaarde dokter Huisman de richting waarin het bestuur voort wenst te gaan.

Dit artikel stond eerder in Eilanden-Nieuws van 12 december 1972.