Met raad en daad

Trekvogeltrek

Onlangs hadden wij het over trekvogels. Broeden bijv. zwaluw en ooievaar ook in hun winterkwartieren ten zuiden van de evenaar, of alleen bij ons, ten noorden daarvan?

De vogelkenners spreken over het broedgebied, en dat is voor de genoemde vogels 's zomers bij ons en omliggende landen van Noordwest-Europa, en over de overwinteringsgebieden en dat zijn voor zwaluw en ooievaar o.m. landen ten zuiden van de Sahara in Afrika en voorbij de woestijnen van het Midden-Oosten, bijv. India en de rest van Zuidoost-Azië. De zwaluwen zijn immers afhankelijk van de streken waar ze muggen en kleine vliegjes in hun vlucht kunnen vangen. De ooievaars moeten telkens op zoek naar kikvorsen en dergelijk voedsel. Die vinden zij 's winters niet voldoende in hun broedgebied en tijdens onze zomer niet genoeg in het verre zuiden, omdat het klimaat dan dáár voor hen ongunstig is.

De koeienkop erbij houden

Is er een verklaring voor, dat bij onweer de koeien altijd met hun koppen boven het water staan en niet in de wei blijven lopen?

De meest aannemelijke verklaring is, dat de koeien volgens hun instinct gedreven het laagste punt van het terrein opzoeken. Bij onze vlakke weiden is dat de slootkant. Ze gaan met de voorpoten zo laag mogelijk bij of in de sloot staan en daardoor bevindt de kop zich boven het water. Andere dieren vormen wel eens een kring doordat ze op vlak land zonder sloten bij onweer de koppen bij elkaar steken.

Eikenhoning

Ik heb een donker eiken tafeltje. Kan ik dat op kleur brengen van honingeiken?

Dat staat nog te bezien. Indien het een oud tafeltje betreft, kan het een diepbruine kleur hebben verkregen door het zgn. nadonkeren van het gebruikte hout. Het Europese eiken heeft namelijk van oorsprong een lichte bruingele tint en mogelijk bedoelt u die met de aanduiding honingeiken. Voor meubels werd het vroeger nooit gekleurd, maar liever in de blanke was gezet. Moet er meubelwas verwijderd worden, dan kan dit met een vochtige doek en zonodig wat terpentine of spiritus. Moet er echter een laag vernis, lak, beits of evt. verf van het tafeltje af, dan hebt u daarvoor een afbijtmiddel nodig. Dat kan elke verfhandelaar u leveren. Als u hem dat tafeltje laat zien, kan hij u wel vertellen hoe u de gewenste tint kunt bereiken.

Geluid uit de ruimte

Geluiden brengen de lucht tot trillen, zodat wij ze kunnen horen. Maar hoe kunnen wij de verhalen horen van astronauten in ruimtecapsules die in het luchtledige heelal zweven en op de maan waren?

Die ontvangen wij per radio en die elektrische signalen behoren tot dezelfde natuurkundige familie als lichtstralen. Zij gaan precies als het licht van zon, maan en sterren even gemakkelijk door een luchtledig als door een dampkring.

Mijn jas roest!

Hoe krijg ik roestvlekken uit een beige wollen mantel?

Als het goede kwaliteit wol is: bettend met puur citroensap.