Vuurwerk

We zijn inmiddels weer in de laatste maand van het kalenderjaar gekomen. Op de laatste dag van het jaar en bij het begin van het nieuwe kalenderjaar speelt het vuurwerk altijd weer op. Veel mensen gaan de straat op om bij de jaarwisseling vuurwerk af te steken. Inmiddels is aan de regering geadviseerd om met een verbod op het afsteken ervan te komen. Laten we hopen dat de politiek voldoende moed heeft om nu eindelijk dit kwaad eens aan banden te leggen. Want het gaat toch echt wel om dingen die bezwaren oproepen. Laat ik enkele dingen noemen.

In de eerste plaats is het afsteken van vuurwerk het enorme geldverspilling. We leven in de westerse samenleving met een enorme verspilling van geld en goederen. Voedsel wordt soms weggegooid. Geld wordt niet goed besteed. Vuurwerk is wel een triest hoogtepunt van het verkeerd besteden van geld. We hebben ons geld gekregen om te gebruiken. Heel veel mensen in de wereld kunnen maar amper rondkomen. In het westen gooien we het geld soms zinloos over de balk. Een verbod op vuurwerk zou hier een halt aan kunnen toeroepen. Er zijn genoeg goede doelen om ruimhartig aan te geven.

In de tweede plaats is het afsteken van vuurwerk slecht voor het milieu. Terecht wordt er de laatste tijd meer en meer aandacht gegeven aan duurzaamheid, klimaatverandering en talloze andere dingen. Ook zijn we druk bezig met het ontwikkelen van allerlei alternatieven. Vuurwerk draagt niet bij aan een goed milieu. Ik weet niet of het CO2 gehalte door vuurwerk toeneemt in de atmosfeer, maar meer in het algemeen lijkt het me niet goed voor het milieu. Omdat de vervuiling van het milieu zo'n belangrijke prioriteit heeft, lijkt het me goed om in ieder geval ook het vuurwerk aan te pakken. Klimaatverandering is geen onbelangrijk thema.

In de derde plaats geeft vuurwerk ook heel veel onveiligheid. Er zijn mensen die hun ogen en hun handen en hun vingers hebben verloren door vuurwerk. Het is net als bij roken en alcoholgebruik: het is gewoon gevaarlijk en daarom moeten we het niet doen. Helaas, het mensdom is nogal hardleers. En daarom kost het heel wat tijd om langzamerhand bepaalde verkeerde dingen aan banden te leggen. Laten we hopen dat het met vuurwerk nu eindelijk eens tot een goed verbod komt, wat ook nageleefd gaat worden. De overheid is een schild voor de zwakken. Juist op dit punt kan een overheid door goede maatregelen veel betekenen.

Tenslotte is er nog een belangrijk argument. Ergens heeft het afsteken van vuurwerk ook nog iets te maken met het verdrijven van goden en kwade dingen. Een christen weet echter dat het kwaad niet wordt bestreden door het afsteken van vuurwerk. Het kwaad wordt bestreden door biddende mensen. Laten we bidden en hopen dat ons land zal weerkeren naar God en naar zijn geboden. Dan zijn we ook verlost van het jaarlijkse ritueel rondom het vuurwerk. Want het afsteken van vuurwerk heeft weinig te maken met de eer van God. En alles wat niet gericht is op de eer van God, dat is zonde. In dat licht zijn er nog wel meer dingen te noemen waarvoor we ernstig moeten waarschuwen. Tijdverspilling, geldverspilling, en zo meer zijn dingen die ons vanuit de Bijbel niet worden aanbevolen. Ook als we geen vuurwerk afsteken, staan we toch schuldig voor God. Bij de jaarwisseling hebben we genade nodig. God bewijst genade, in Christus, aan schuldige mensen. En dat gaat ook in onze tijd voort.

Ds. W. Visscher