In de loop van het weekend zachter

Tot en met zaterdag houdt het enigszins gure weerbeeld aan met nog een relatief koude nacht. Voorzichtig zouden we dus al kunnen spreken van een licht winterse trend richting het weekend. Met name in de regio Gent (België) was al sprake van flinke sneeuwbuien afgelopen donderdagmiddag. Hogedrukgebieden ten noordwesten van Nederland en een verzameling lage druk boven Scandinavië bezorgen ons het komende etmaal nog meest noordelijk georiënteerde luchtaanvoer over zee.

Vast staat dat het daarmee nooit echt winters koud kan worden, maar boterzacht wordt het allerminst. De bovenlucht blijft nog even koud voorlopig met temperaturen tot -33 graden op zo'n 5 kilometer hoogte. De vrijdag is voorlopig de laatste koude dag met maximaal zo'n 5 graden en in een bui nog 2-3 graden. De kans op gladheid op de wegen is hierbij mogelijk, zeker als het in de avond tot aan het vriespunt komt.

De van origine polaire lucht komt wat meer tot stilstand boven de Lage Landen tot in het weekend. Als het daarbij dan wat meer opklaart gedurende de kleine uurtjes, kan de temperatuur fors dalen en zelfs tot iets onder het vriespunt komen. Vlak boven het open veld is zelfs even bijna matige vorst mogelijk in de binnenduinen. Het minst koud wordt het uiteraard in de vlakke gebieden tot zo'n 2000 meter uit zee .

Veel zon is er niet te verwachten op de Eilanden de komende dagen daar de wolkenpartijen veelal de overhand houden, vooral op zondag het eerste dagdeel. Later op zaterdag zien we de stroming wat krimpen naar west tot zuidwest en wordt het geleidelijk milder. De kans op buien neemt tijdelijk af als we een uitloper van een hogedrukgebied zien aankomen. In de nacht naar zondag evenwel regent het en ook voornamelijk zondagochtend nog. De temperatuur loopt op naar 8-9 graden in de loop van zondagmiddag en er waait een vrij krachtige zuidwester.

Na het weekend versterkt de hoge druk zich waarschijnlijk weer richting Engeland en wordt er nog steeds tamelijk milder Noordzeelucht aangevoerd. Begin nieuwe week zal het door die invloed van dat hoog overwegend droog zijn met wat meer zon op 't pleit. Na Sinterklaas wordt het mogelijk weer guur. De winterprognose 2017/'18 van ondergetekende is inmiddels gelanceerd. Er komt een interessante winter! De kans op een wat koudere Kerst dan normaal acht ik redelijk groot, maar of deze ook wit wordt?