Afbeelding
Foto:

Geen gebruik van Roundup

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het Europese Parlement heeft deze week besloten tot een verlenging van de mogelijkheid tot gebruik van het omstreden glyfosaat (landbouwgif) bekend onder de naam Roundup. Dit voor een periode van nog vijf jaar. Het middel werd lange tijd ook in gemeenten ingezet bij onkruidbestrijding. Desgevraagd geeft de gemeente Goeree-Overflakkee een actuele update over dit onderwerp. In het beheer van buitenruimte is het gebruik van Roundup hier niet aan de orde.

Door Jaap Ruizeveld

Het professionele gebruik van alle gewasbeschermingsmiddelen - buiten de landbouw - is verboden, stelt de gemeente. Op verhardingen al sinds maart 2016 en op onverharde oppervlakten vanaf begin november van dit jaar. Er zijn beperkte uitzonderingen vanwege veiligheid: o.a. spoorlijnen, luchthavens, verbod open vuur; bescherming milieu: invasieve exoten zoals ambrosia en Japanse duizendknoop. Voor deze beperkte uitzonderingen is geen ontheffing nodig. Voor deze sectoren zijn Green Deals gesloten. Sectoren streven naar chemievrij beheer vanaf 2020. Hierover zijn afspraken gemaakt.

Schoffelen

Is er een vervangend middel?. Nee, geeft de gemeente aan. Onkruid wordt nu aangepakt door mechanische bestrijding zoals schoffelen. Daarnaast wordt geprobeerd de onkruiddruk te verminderen door o.a. planten dichter op elkaar te planten. Onkruid krijgt zo minder kans. Ook door het aanbrengen van een laag strooisel, zoals het laten liggen van gevallen blad of het aanbrengen van een compost laag en het omvormen naar makkelijker en beter te beheren groen.