Afbeelding
Foto:

'Zorg voor jezelf!' Omgaan met je lichaam, door ds. A.C. Uitslag

De informatie op de achterkant van deze paperbackuitgave geeft haarscherp weer waar de inhoud van dit boekje over gaat: hoe ga ik met mijn lichaam om of hoe zou ik Bijbels met mijn lichaam om moeten gaan?

'De dokter fronste zijn voorhoofd en keek me streng aan. 'U bent veel te zwaar.' Wat nu? Voor de zoveelste keer trekt het lijstje aan me voorbij: op dieet, veel fruit en groente eten, letten op e-nummers, meer bewegen, minder snoepen… Kortom, gezonder leven! Goede voornemens heb ik al zoveel gehad. Toch wordt het elk jaar een pondje meer. Ik heb de moed maar opgegeven. Ik doe wat ik zelf wil.

Dan hoor ik zijn vraag: 'Of weet u niet dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest?' Verschrikt kijk ik hem aan. Hij heeft gelijk! Dit kan zo niet verder. De Heere Zelf vraagt zorg voor ons eigen lichaam.

De schrijver van dit informatieve, maar ook prikkelende boekje gaat in op de vraag hoe we in Bijbels perspectief om horen te gaan met ons lichaam. De thema's die ds. Uitslag bespreekt zijn: voeding, beweging en verzorging. Hoe verrassend is het hoeveel richtlijnen de Bijbel over deze thema's aanreikt. De auteur probeert op een eerlijke en soms confronterende manier deze zaken aan de orde te stellen. Met welk doel? Je lichaam de zorg geven die het verdient. Want… ons lichaam is niet van onszelf, maar hoort de Heere toe. U/jij zult het met de inhoud van dit boekje eens zijn, als het gelezen is: Bewust gezond leven is een Bijbels principe!

Natuurlijk is dit boekje niet uitputtend en ook geen volledig handboek voor de verzorging van je lichaam, maar moeilijke vragen gaat ds. Uitslag niet uit de weg. Of het nu over sporten gaat of over de kleding, hij probeert vanuit de Schrift met de lezer naar antwoorden te zoeken. Allemaal onderwerpen die vandaag onder ons spelen en die vragen om een verantwoord standpunt. De onderwerpen zijn een selectie, dat wel, maar het zal het denken hierover zeker op gang brengen. Wie denkt dat op dit gebied geen remmen zijn en dat we als christen volop met de wereld mee kunnen gaan, vindt hier in ieder geval een kritisch tegengeluid. Denkend aan de apostel Paulus, die gezegd heeft dat ons lichaam een tempel is van de Heilige Geest. Dit tekstwoord heeft de auteur er toe bewogen om dit boek te schrijven.

Wat kunnen we verwachten bij voeding?

Gezond eten, bijvoorbeeld een appel, het Genesisdieet, voedselwetten, aan de lijn!, drank maakt meer kapot dan je lief is en tenslotte positief: Het Brood des levens.

Bij beweging komen de volgende aspecten aan de orde:

Sporten: een nutteloze bezigheid? The winner takes it all. Zet hem op…! Fair play, sport is religie en… Strijd de goede strijd!

En als het gaat over de verzorging?

Zorg voor jezelf! Luister naar je lichaam, een goede hygiëne, persoonlijke verzorging, versiering van het lichaam en… echte schoonheid.

Ik citeer een stukje uit het hoofdstukje over ware schoonheid:

'Echte schoonheid zit vanbinnen. Een mooie vrouw herken je niet aan het uiterlijk, maar aan het innerlijk. Rachel en Bathséba waren knappe vrouwen om te zien. Maar uiteindelijk zijn andere eigenschappen dan een mooie buitenkant veel belangrijker. Een mooie vrouw of een knappe man is iemand die zichzelf is. Puur, echt, zonder franje, zonder opsmuk. Misschien dat je dan niet voldoet aan het ideaalbeeld dat de wereld stelt, maar wel aan de norm die God stelt.'

'Zorg voor jezelf' is allereerst voor jongeren, maar het is even waardevol voor ouderen. Neem en lees en trek je eigen conclusie! Van harte aanbevolen.

Ds. A. C. Uitslag: Zorg voor jezelf! Omgaan met je lichaam, is een uitgave van Den Hertog, ISBN nr. 9. 789.033.128.660 en kost € 9,90