Afbeelding
Foto:

Loftrompet-award voor juf Geerte Rijpma op basisschool De Westhoek in Ouddorp

OUDDORP - "Een hele eer. Ik ben er trots op, maar de prijs verdienen wij met zijn allen. Immers, ik werk op muziekgebied met veel mensen samen". Dit vertelt Geerte Rijpma (33) uit Stellendam, leerkracht van groep 2 op de openbare basisschool De Westhoek te Ouddorp. Zij kreeg maandag tot haar grote verrassing door de stichting Meer muziek in de klas, de award de 'Loftrompet' uitgereikt door tv-presentator Buddy Vedder. En om dat festijn extra in de schijnwerper te stellen, was er een rijtoer in een kerstkoets met paarden door een deel van Ouddorp's centrum en een hartelijke ontvangst door de leerlingen bij de school. Compleet met applaus en erehaag.

Door Jaap Ruizeveld

Deze bijzondere award wordt jaarlijks officieel uitgereikt op het Kerstmuziekgala in Ahoy Rotterdam. AVRO/TROS-tv zendt dit evenement uit op zaterdag 23 december om 20.30 uur op NPO 1. Tijdens dit evenement, dat bijgewoond wordt door Koningin Maxima, zal het filmpje worden vertoond dat afgelopen maandag bij de huldiging van Geerte Rijpma in Ouddorp is opgenomen. De award (ingesteld door producer Joop v.d. Ende) wordt uitgereikt aan een persoon die zich in het basisonderwijs bijzonder inzet voor muziek. Het is de eerste
keer dat deze prijs wordt overhandigd.

Juryrapport

Aan die voorwaarde voldoet juf Geerte volledig. Het juryrapport stelt: "Juf Geerte weet als geen ander met haar enthousiasme en passie iedereen binnen en buiten de school met muziek in aanraking te brengen. Zij stimuleert anderen om ook muziekles te geven. Daarnaast staat de juf aan de basis van het introduceren van muzieklessen op 35 scholen op Goeree-Overflakkee en bovenal is Geerte de allerliefste en gezelligste juf die je maar kan bedenken".

Muziekuitingen

Geerte houdt van muziek en is zelf ook zeer muzikaal. Naast stimulering van haar collega- leerkrachten legt zij een verbinding met het muziekonderwijs als secretaris van het Muziekgebouw Goeree-Overflakkee. Is actief in de stuurgroep cultuureducatie van Sopogo (Stichting Openbaar Primair Onderwijs Goeree-Overflakkee) en speelt o.a. zelf saxofoon in het Fanfareorkest De Hoop in Stellendam. Vanuit genoemde stuurgroep is een eilandelijke muziekcarrousel gevormd voor de groepen 4 van de basisscholen. Elke maand komt een vakdocent met muziek en een presentatie van een instrument naar de klasgroepen. Dit laagdrempelig initiatief geeft leerlingen een band met muziek en muziekuitingen. En als het aan Geerte ligt, wenst zij ieder kind op school vreugde en blijdschap toe in zingen, dansen en muziek maken.