Wethouder Frans Tollenaar (links), Jamie Mackay (midden) en Bart Heinink van Greenet.
Wethouder Frans Tollenaar (links), Jamie Mackay (midden) en Bart Heinink van Greenet. Foto:

Snel internet in buitengebieden ligt binnen bereik

GOEREE-OVERFLAKKEE – In de dinsdageditie van Eilanden-Nieuws plaatste een inwoner van Goedereede-Havenhoofd een oproep om zich snel aan te melden voor snel internet in de buitengebieden van het eiland. Het college van B. en W. sluit zich bij deze oproep aan en wil zelfs een bijdrage in de kosten leveren.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Al geruime tijd is Jamie Mackaij, wonend aan de Bommelsedijk tussen Achthuizen en Den Bommel, actief om de mogelijkheid te onderzoek voor snel internet in het buitengebied. Deze week was er een gesprek tussen hem en wethouder Frans Tollenaar. Bij het gesprek was de pers uitgenodigd, evenals Bart Heinink van Greenet, een internetbedrijf dat gespecialiseerd is in de aanleg van internet in buitengebieden.

Mackaij legt uit dat hij, afkomstig uit Moerdijk, aan de Bommelsedijk kwam te wonen en hoewel aanvankelijk de internetprovider hem verzekerde dat hij ook daar snel internet zou krijgen, bleek later dat dit niet mogelijk was. In het gebied was geen gewone kabel en zeker geen glasvezelkabel. Hij onderzocht wat de mogelijkheden waren om dit toch te verkrijgen. Maar iedere oplossing bleek heel duur. Dit was ook de ervaring van de gemeente. Wethouder Tollenaar legt uit dat het gemeentebestuur van de gemeenteraad opdracht heeft gekregen om te onderzoeken of snel internet voor een ieder mogelijk is. Er heeft een onderzoek plaatsgevonden en daaruit bleek dat er ongeveer 1.500 percelen verstoken zijn van snel internet. "Het zou enkele miljoenen kosten om deze percelen van een glasvezelaansluiting te voorzien", aldus Tollenaar.

Jamie Mackaij kwam in contact met Bart Heinink van Greenet en dit bedrijf bleek een goedkope oplossing te hebben voor de problemen. Dit bedrijf levert een vast draadloos netwerk en hiermee zou de mogelijkheid zijn om ook de buitengebieden van het eiland van snel internet te voorzien. Om dit rendabel te maken, zouden er ongeveer 150 aanmeldingen moeten zijn. En de verwachting is dat dit aantal wel gehaald zal worden.

Zowel wethouder Tollenaar als Jamie Mackaij zijn ervan overtuigd dat snel internet bijna noodzakelijk is. De snelheid die nu verkregen wordt via de telefoonlijn is lang niet toereikend voor bijvoorbeeld media die een snelle verbinding nodig hebben. Ook zijn er vooral in gezinnen meerdere apparaten die van internet gebruikmaken en via de telefoonlijn is dit onmogelijk.

Kosten

Aan het systeem van Greenet zijn natuurlijk ook kosten verbonden. De eenmalige aansluitkosten zijn € 239,95 (incl. BTW) en de installatiekosten – dit kan per aansluiting verschillen – zijn ongeveer € 80,- Omdat de gemeente eveneens het nut in ziet van een snelle internetverbinding, subsidieert de gemeente de eerste 400 aansluitingen met een bedrag van € 200,-. De maandelijkse kosten zijn € 47,50. Men heeft hiervoor een snelle verbinding van 50 Mb per seconde en een vaste telefoonaansluiting. Digitale tv zit niet in dit pakket.

Om een en ander te realiseren, zullen er ongeveer 150 aanmeldingen moeten zijn. Ondertussen hebben zich (dinsdag) 125 belangstellenden gemeld. Wie ook belangstelling heeft, kan zich aanmelden via www.greenet.nl/goeree. Op deze link zijn ook meer bijzonderheden te vinden over het abonnement. Meer informatie kan ook telefonisch worden verkregen via 085 - 00 91 990.