Met raad en daad

Oh, dat lawaai

Steeds meer motorrijders rijden met een uitlaat welke niet standaard gemonteerd is om meer vermogen en lawaai te kunnen produceren. Ook sommige quads en (vracht)auto's kunnen er wat van. Hoeveel geluid mag een motorvoertuig, welke deelneemt aan het openbaar verkeer, eigenlijk maximaal maken?

In het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV 1990) vindt u de volgende tekst: "Artikel 57: Bestuurders van een motorvoertuig, bromfietsers en snorfietsers mogen met hun voertuig geen onnodig geluid veroorzaken." Helaas pakt dit in de praktijk wel iets anders uit! Wegverkeer is de belangrijkste bron van geluidhinder in Nederland, gevolgd door geluid van buren en vliegverkeer. Brommers/scooters staan op de eerste plaats in de top tien van meest hinderlijke geluidsbronnen, gevolgd door motorfietsen en vrachtauto's. Met betrekking tot de geluidproductie van motorvoertuigen staan de regels voor de geluidsproductie in de Wet geluidshinder. De uitlaten van motorvoertuigen moeten een typegoedkeuring voor uitlaatsystemen hebben. Uitlaten met deze typegoedkeuring voldoen aan de wettelijke normen voor geluid. Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) controleert de monteur niet of de auto meer geluid maakt dan is toegestaan. Wel kijkt de monteur of de uitlaat niet lek is. Juist een lekke uitlaat zorgt voor geluidsoverlast. Voor motoren en bromfietsen bestaat er geen APK. Het geluidsniveau dat een motorfiets mag produceren is afhankelijk van de cilinderinhoud. Bij een cilinderinhoud van 80cm3 tot 1000cm3 is dit resp. 80 tot 103 dB(A). Wat bromfietsen en scooters betreft, zij mogen maximaal 97 dB(A) produceren als zij geconstrueerd zijn voor een maximumsnelheid van meer dan 25 km/h en niet meer dan 90 dB(A) voor andere bromfietsen/scooters.

Hoffmanns vertellingen

Wie is de componist van de opera 'Hoffmanns Erzählungen?'

Die opera is geschreven door Jacques (eigenlijk Jakob Eberst) Offenbach (1819-1880), een geboren Duitser, maar doordat hij veel voor het Théatre Francais te Parijs werkte, koos hij later voor de Franse nationaliteit. In 1876 ging hij naar de Ver. Staten en daar voltooide hij zijn meesterwerk 'Les Contes d'Hoffmann'. De oorspronkelijke versie was dus in het Frans gesteld en de première vond pas na zijn dood plaats, namelijk op 10 februari 1881 in de Parijse Opera Comique.

Duivenmelker

Wat is eigenlijk de betekenis van het woord 'duivenmelker?' En waar komt dat vandaan?

Algemeen aangenomen wordt dat het een scheldnaam is uit de Amsterdamse Jordaan, waar door veel mensen op 't zogenaamde duivenplatje vaak postduiven werden gehouden. Er zijn liedjes over gemaakt en zelfs toneelstukken over geschreven. De duivenhouders konden hun dieren inschrijven voor wedstrijdvluchten en dan prijzen winnen als zij bij zo'n vlucht uit een veraf gelegen plaats als één der eersten binnenkwamen. Degenen die de beste duiven had, kon er telkens wat geld of andere prijzen mee verdienen en dan werd hij door afgunstigen in de buurt wel eens voor 'duivenmelker' uitgescholden. Met melker werd dus gedacht aan de boer die geld verdient met het melken van zijn koeien.

Gekleurde schapen

Waarom zie je zo vaak schapen met bonte verfvlekken?

Als er rammen bij de kudde mogen, krijgen zij elk een kussentje met een onderling verschillende kleur verf op de borst bevestigd. Wanneer een ooi dan een gekleurde vlek op het achterlijf heeft, weet de eigenaar niet alleen dat dit vrouwtje gedekt is, maar gelijk door welke ram.