Afbeelding
Foto:

Unieke super smart woningen op de grens van Zuid-Holland en Zeeland

OUDDORP – Waar de naam GreenHuus vandaan komt zal niemand een raadsel zijn. Green staat voor het bijzonder duurzame concept waarnaar de woning wordt gebouwd. En 'huus' is natuurlijk Flakkees voor huis. Want hoe groen het ook mag zijn, het GreenHuus bedoelt toch vooral een (t)huis te zijn. Maar wel een bijzondere.

Tekst: Hans Villerius, Beeld: Kees van Wuyckhuyse

Duurzaam in ontwerp en materiaalkeuze, met zeer milieuvriendelijke materialen. Duurzaam in huur en gebruik. Duurzaam door zijn totale zelfvoorziening. Maar ook gebouwd op bijzondere of zelfs unieke plekken in de Zuid-Hollandse en Zeeuwse delta. Zo zal GreenHuus Kabbelaarsbank gerealiseerd worden op ruim acht hectare grond, met uitzicht op Zeeland en het Grevelingenmeer. De Ecolodge wordt een soort tiny-house, met een compacte knusse woonoppervlakte van iets meer dan dertig vierkante meter. En op 'poten' geplaatst, zodat het ook nog verplaatsbaar is.

Implementeerbaar

GreenHuus wil op deze manier meteen laten zien dat deze duurzame oplossingen eenvoudig in de eigen woonomgeving implementeerbaar zijn. Degene die gebruik maakt van een Ecolodge leeft op dat moment in een omgeving waarin hij zorgvuldiger en bewuster omgaat met zaken als energie, water en afval. Dit is namelijk volledig en duidelijk te volgen op een speciale app. Bovendien krijgt de gebruiker na zijn of haar verblijf een 'glossy' thuis waarin op een eenvoudige manier wordt aangegeven wat diens verbruik is geweest, wat 'ie anders had kunnen doen, eventueel anders met afval om had kunnen gaan, etc. Daarnaast wordt een voorzet gegeven hoe deze wijze van wonen te implementeren zou zijn in de huidige eigen woonsituatie."

Kringloop

GreenHuus is ontstaan uit het idee dat het mogelijk moet zijn om op een hoogwaardig milieu- en mensvriendelijke manier autarkisch, ofwel zelfvoorzienend, te kunnen wonen op de mooiste plekken in de natuur. Ontwerper is architect en innovator Kees van Wuyckhuyse te Achthuizen. En hij vertelt over het plan.
"GreenHuus is ontworpen volgens de cradle to cradle principes. Cradle to cradle is een nieuwe kijk op duurzaam ontwerpen. De kern van het principe ligt in het concept: afval is voedsel. Alle gebruikte materialen zouden na hun leven in het ene product nuttig kunnen worden ingezet voor het maken van een ander product, overigens zonder dat dit voor het nieuwe product leidt tot kwaliteitsverlies. Als alle restproducten hergebruikt worden of milieuneutraal zijn, is de kringloop compleet."
Voor de bouw van GreenHuus worden de bouwmaterialen binnen een straal van 50 kilometer verkregen, vertelt Kees. "Zo is het de bedoeling dat wij zelf vezelhennep op Goeree Overflakkee gaan telen voor isolatie- en plaatmateriaal. Ook zal gebruik worden gemaakt van kaphout dat van Flakkeese bomen komt. En doordat de Ecolodges volledig zelfvoorzienend zijn in energie- en watervoorziening en in afvalverwerking dan wel -hergebruik, kan de Ecolodge overal staan, zonder aanwezige infrastructuur."
In het GreenHuus gaan ecologie & economie hand in hand, licht Kees verder toe. "Want met haar buinesscase is GreenHuus een circulair product. Circulair ontwikkelen en bouwen is gericht op een slim gebruik en hergebruik van grondstoffen, producten en goederen. En van de Ecolodges geldt inderdaad dat de te gebruiken materialen worden hergebruikt én dat ze flexibel kunnen worden ingezet."

Zelfvoorzienend

Hoe het GreenHuus zelfvoorzienend is, legt Kees ook uit. "GreenHuus is gebaseerd op de Trias Energetica. Dit houdt primair in dat je de vraag naar alles – bijvoorbeeld water, warmte en energie – in beginsel zo laag probeert te houden. Wat je dan opwekt en maakt moet je zo efficiënt mogelijk inzetten. Zo komt voor de Ecolodges de energie voor stroom natuurlijk uit zonnepanelen en komt energie voor ruimteverwarming en warm water uit speciale zonnecollectoren die daglicht omzetten in energie. Daarnaast maken we van regenwater water om te douchen en willen we een proef uitvoeren om dit ook in te zetten als drinkwater. Al het water slaan we op onder het GreenHuus en we maken daar vraaggestuurd (drink)water van. Ook de stroom slaan we op in bijzondere accu's van lood-kristal. Die zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Li-ion accu's, wél milieuvriendelijk omdat ze na gebruik demontabel en recyclebaar zijn en tevens onbrandbaar zijn. Daarnaast worden speciale technieken voor het toilet en de douche gebruikt om vooral in de vraag te sturen. Om alles optimaal te laten werken, functioneren al deze technieken integraal samen. Ontstaat bijvoorbeeld ergens warmte in het proces, dan wordt dit weer ergens anders in het systeem gebruikt. Dit alles combineren we met een hoge isolatie van de wanden, vloeren en het dak van de lodges van vezelhennep en met het toepassen van speciale zouten die warmte of kou opslaan en dit weer afstaan op momenten dat de gebruiker dat wil."

Hoogwaardig

Samen met zijn zakenpartner Mike Dreisch is Kees van Wuyckhuyse op het GreenHuus idee gekomen. "We vroegen ons af waarom je op de mooiste natuurplekken in Nederland (en daarbuiten) nooit mag verblijven. Natuurlijk heb je te maken met bestemmingsplannen en met Natura 2000 zones. In Natura 2000 zones is elke vorm van bouw uitgesloten. Terecht, want het gaat daar om hoogwaardige natuurgebieden, waar de natuur ook echt op nummer één staat. Maar zou in de randzones dan geen mogelijkheid zijn om iets te ontwikkelen dat wel toegelaten kan worden? Met ons GreenHuus concept zijn we naar alle natuurorganisaties gegaan en die vonden ons plan heel zo'n gek idee niet. Op zoek naar een geschikte plek voor een pilot in de Zeeuwse- en Zuid-Hollandse Delta kregen we onder andere hulp van de omringende provincies. Ook wilden we kijken of het plan van betekenis zou kunnen zijn voor de algehele verduurzaming van de recreatiebranche. Dat laatste bleek veel lastiger. Weliswaar moet de sector op dit gebied iets gaan doen, maar ze blijft een te afwachtende houding aannemen. Vandaar dat we zelf een eerste locatie hebben ontwikkeld. Voor innovatieve en verantwoorde verblijfsaccommodaties op toplocaties voorziet de bouw van de Ecolodges in een grote behoefte van de recreatiesector op Goeree-Overflakkee. De westelijke Delta bevat alle ingrediënten voor een aangenaam vakantieverblijf, met zon, zee, meren, stranden, natuur en een boeiende historie en cultuur. Overal ontmoeten water en land elkaar. Het toerisme in deze regio richt zich vooral op het verblijven op campings of grootschalige vakantieparken. GreenHuus geeft een antwoord op de vraag naar een hoogwaardiger hotelaccommodatie in het Deltagebied en vormt een symbiose met deze plek."

Voorbeeld

Tijdens de start van het project was de bouwregelgeving omtrent wonen vrij zwaar. Daarom werd GreenHuus in eerste instantie ontwikkeld als recreatieverblijf. Inmiddels is de regelgeving zo aangepast dat onder bepaalde voorwaarden ook 'gewoon' in GreenHuus gewoond kan wonen, met twee personen. Nu, vijf jaar verder, zijn de ontwikkeling zo ver gevorderd dat half volgende maand de eerste Ecolodge gebouwd kan worden.
GreenHuus Technologies realiseert de voorbereiding van de bouw samen met bouwpartners WETEC en TopCasco. "Wij zijn blij om de bouwvoorbereidingsfase te kunnen starten", zeggen Mike Dreisch & Kees van Wuyckhuyse van GreenHuus Technologies. "De afgelopen jaren zijn we met diverse stakeholders in gesprek gegaan om precies de juiste invulling te geven voor deze bijzondere natuurlocatie. Het is duidelijk dat GreenHuus Kabbelaarsbank als een voorbeeld gaat dienen voor de recreatiesector op Goeree-Overflakkee en wellicht ook geheel West-Europa".

Uniek

Volgens Marcel Santifort van WETEC is GreenHuus op technologisch gebied de meest geavanceerde woning van Nederland. "Als je een off-grid accommodatie wilt bouwen dan heb je de beste systemen nodig. Wij integreren deze hier in een super smart woning."
"Dit is een fantastisch project", zegt ook Douwe Leerstra, van bouwpartner TopCasco. "Wij bouwen veel vakantiewoningen maar GreenHuus is zeer bijzonder. Alleen al het 100% biobased materiaalgebruik is super. Wie had gedacht dat je bijvoorbeeld hennep op deze manier zou kunnen toepassen? Als je dat combineert met de zelfvoorziening en de circulaire bouwmethode is dit uniek voor Nederland!"

Afbeelding