Grevelingenbekken (foto Berenschot).
Grevelingenbekken (foto Berenschot). Foto:

Recreatieschap Zuidwestelijke Delta wordt in januari 2018 opgeheven

GOEREE-OVERFLAKKEE - De provincies Zuid-Holland en Zeeland hebben besloten in januari 2018 uit de Gemeenschappelijke Regeling voor het Natuur- en Recreatieschap Zuidwestelijke Delta te stappen. Aanleiding is onder andere de bestuurlijke onvrede over de huidige organisatie en de daarbij gemoeide activiteiten. Ook was er de sterke wens om gronden over te dragen aan Staatsbosbeheer.

Door Jaap Ruizeveld

Vijf betrokken gemeenten rondom de bekkens Grevelingen en Haringvliet (Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland, Cromstrijen, Hellevoetsluis en Nissewaard) hebben gezamenlijk uitgangspunten geformuleerd die in een toekomstig bestuursmodel voor de Zuidwestelijke Delta moeten worden verwerkt. Het moment te besluiten over de opheffing van het Schap lag voor.

Sturing en invloed

Donderdagavond was de gemeenteraad in de gelegenheid om zich, na een eerdere uitgebreide presentatie, over dit onderwerp te buigen. Daarbij inwegend dat Staatsbosbeheer door de Rijksbezuinigingen steeds meer zich op een afbakening van taken en werkzaamheden moet richten. Al eerder deed het Schap afstand van de Middelplaathaven. Daarbij zijn afspraken gemaakt over de besteding van de erfpachtopbrengsten. Eventuele extra inkomsten van Brouwerseiland (700.000 euro netto per jaar) blijven als dit project doorgaat. In de maand oktober is er in onderhandelingen overeenstemming bereikt in
afspraken over sturing en invloed gebieden Grevelingen en Haringvliet.

Teleurgesteld

De raad was teleurgesteld over de gang van zaken. CDA: In vier jaar van opzet tot afbraak van het schap. Wat gaat er nu gebeuren? Gaat alles op slot? Zijn er nog mogelijkheden voor nieuwe ontwikkelingen? SGP: Wat is dan de invloed van de gemeente daarbij? Juist in het licht van Kust, Rust, Ruimte en Natuur. Wij willen geen Brouwerseilandachtige activiteiten. Is in het gebiedsfonds het strandje Twins geborgd. PvdA: Afkeuring over de gang van zaken. Bestuurlijk wanbeleid. Geld van de burger weggegooid. VVD in reactie daarop: Wat wilt u dan? Wij kunnen niets anders. Van der Meer: Dit onderwerp komt toch niet als een verrassing? Dit zagen we al jaren aankomen. VKGO: Een bestuurlijke heroriƫntatie die flink geld kost. Praktische slagvaardigheid is blijven liggen.

Alles is uitgezocht

Wethouder Tollenaar begreep de houding van de teleurgestelde raad. Hij bestreed de opmerking dat er geen slagkracht was geweest. Maar de besluiten van de provincies om uit te treden liggen er. In de nieuwe situatie verdwijnt er een bestuurslaag, dat is winst. Ook krijgen we in de nieuwe situatie de komende 8 jaar nog gelden van de provincie Zuid-Holland. Er zijn veel onderzoeken gedaan. Alles is uitgezocht. De wethouder schetste de positie van Staatsbosbeheer. Gaf aan dat opbrengsten in het gebied worden besteed. Nieuwe ontwikkelingen zullen groen van aard zijn. Via het gebiedsfonds zijn voorzieningen en projecten zoals het strandje bij Herkingen en straks dat bij Twins bij de Brouwersdam geborgd. Er ligt een Kustpact, wij hanteren de regels RO en daar heeft Staatsbosbeheer mee te maken.

Informatie

Ten aanzien van eigendom / erfpacht gronden en beheer Haringvliet heeft de gemeente 69 ha in erfpacht bij Hellegat en het beheer Expostrand en strandje Middelharnis. De Staat beheert 115 ha. Het Schap 72 ha. Wat betreft de Grevelingen daar beheert het Schap 8200 ha. De meeste grond is in erfpacht uitgegeven aan Recreatieschap de Grevelingen (in liquidatie).
Staatsbosbeheer heeft eigendomsrecht over 101 percelen. Voor Haringvliet heeft het Schap 207.598 euro in reserve. Bij de Grevelingen staat 11.302.000 euro op de balans als reserve. Na aftrek van alle verplichtingen blijft 5.8 miljoen euro over. In de begeleidende documenten worden de lopende projecten in beide bekkens genoemd alsmede afspraken over de voortzetting van lopende projecten. waaronder bij de Grevelingen het Inspiratiecentrum op de Brouwersdam. Aan Staatsbosbeheer wordt 708.000 euro verstrekt ter dekking van de negatieve exploitatie. Dat is voor een periode van vier jaar. Als eigenaar van het Inspiratiecentrum zal Staatsbosbeheer nu maar ook met een goede insteek voor de Komende jaren op eigen benen moeten staan. Dat is belangrijk om Europese subsidie binnen te kunnen halen. Na twee termijnen kon het onderwerp worden afgehandeld. Unaniem stemden de raadsfracties in met opheffing van het Natuur- en Recreatieschap Zuidwestelijke Delta.