Wisselvallig en veelal guur tot Sinterklaas

De komende tien dagen is er geen zicht op echt winterweer zoals bijvoorbeeld in 1993. Toen kon er zelfs geschaatst worden rond 24 november. Tot tenminste Sinterklaas is geen echt koude instroom te verwachten uit het noordoosten met serieuze vorst -en sneeuwperikelen. Donderdag werd het nog opvallend zacht in het zuidwesten van Nederland met zelfs een hoogste temperatuur van 14,5 graden op de Eilanden bij de gratie van instroom van subtropenlucht uit Frankrijk.

Ook op vrijdag blijft de neerslagkans groot en vooral tot en met de maandag is er iedere dag wel kans op perioden met regen of enkele gure buien, mogelijk met hagel. Er is niet al te veel zon tijdens het weekend. De temperatuur doet 'n gevoelige stap terug en komt op zaterdag en zondag uit op zo'n 8 graden. Daarbij steekt er nog een gure westenwind op die soms even aan de windkracht 6-7 tipt.

Opvallend is dat de circulatie (we zagen het ook de afgelopen paar weken al regelmatig) een voorkeur houdt voor de noordwesthoek. Lagedruk zal zich met name boven Scandinaviƫ gaan ophouden de komende anderhalve week, terwijl de luchtdruk op de oceaan steeds hoog blijft in het gebied tussen pakweg Ierland en IJsland. Tussen die twee systemen in komt koude poollucht uit het hoge noorden steeds afzakken richting het Noordzeegebied. Vanwege het lange traject over relatief mild zeewater van die noordelijke lucht, kan het bij ons natuurlijk nooit echt koud worden. In Schotland en het zuiden van Scandinaviƫ lukt dat wel met grote kans op sneeuw die daar ook blijft liggen. De kans op buien met stofhagel en wat natte sneeuw neemt bij ons wel toe op den duur, maar de vraag is of de noordelijke luchtaanvoer het lang genoeg volhoudt? Meestal zie je na verloop van tijd een hogedrukgebied richting Ierland of Engeland uitbreiden hetgeen de koudste lucht richting de Benelux de pas afsnijdt.

Een regelmatige fase met een circulatie inclusief noordcomponent in het najaar zou een indicatie kunnen zijn voor een op handen zijnde koude(re) winter. Als voorbeeld geldt 1981. Toen startte begin december een serieuze winterperiode met talrijke sneeuwbuien en later kwam de 'duurvorst' er ook nog bij.