Middelvinger opsteken is strafbaar

In Nederland is het opsteken van een middelvinger naar een agent strafbaar. Het valt onder belediging. Volgens het wetboek van strafrecht kan er een maximale straf van drie maanden gevangenisstraf worden opgelegd, of een geldboete. In de praktijk blijkt dat de rechter in veel gevallen een boete oplegt tussen drie- en vijfhonderd euro. Het kan dus best prijzig zijn om je middelvinger op te steken...


Misverstanden met lichaamstaal

De betekenis van lichaamstaal verschilt per cultuur. In bijvoorbeeld Iran heeft een middelvinger opsteken geen bijzondere betekenis, daar is het opsteken van een duim vergelijkbaar met onze middelvinger.

In India knikken mensen nee als ze ja willen zeggen, en andersom. Heel verwarrend als je in Nederland bent opgegroeid. Ieder keer als je enthousiast ja knikt denkt iedereen in India dat je nee bedoelt.

Als je duidelijk wilt maken dat het eten je lekker smaakt zwaaien we in Nederland met onze hand langs ons oor. Dit gebaar wordt in andere landen niet begrepen. In sommige landen betekent het zelfs dat je aggresief bent en is het een voorbode voor een knokpartij.