Eén van de sluisdeuren van de Goereese Sluis voor de renovatie. (Archieffoto Eilanden-Nieuws)
Eén van de sluisdeuren van de Goereese Sluis voor de renovatie. (Archieffoto Eilanden-Nieuws) Foto:

Bij Goereese Sluis ook asbesthoudend straalgrit toegepast

STELLENDAM - Rijkswaterstaat heeft onderzoek gedaan naar toepassing van asbesthoudend straalgrit bij werkzaamheden. Dit omdat eerder asbest werd aangetroffen in Eurogrit, een straalmiddel om harde oppervlakken schoon te maken.
Bij 32 projecten van Rijkswaterstaat zijn de afgelopen 4 maanden straalwerkzaamheden verricht. Alle 32 zijn onderzocht. Bij 5 projecten zijn asbestdeeltjes gevonden, bij de andere 27 niet.

Eén van deze projecten is de renovatie van de Goereese Sluis bij Stellendam. De werkzaamheden vonden plaats in een afgesloten loods en zijn begin oktober stilgelegd. Inmiddels is de loods gesaneerd en worden de werkzaamheden hervat.
Rijkswaterstaat is voor de projecten waar asbestdeeltjes zijn gevonden nagegaan welke medewerkers aanwezig waren tijdens de werkzaamheden. Bij deze inventarisatie is goed samengewerkt met betrokken marktpartijen die dat op hun beurt ook voor de eigen medewerkers hebben gedaan. Rijkswaterstaat is met de eigen medewerkers in gesprek en bekijkt welk risico zij hebben gelopen.
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW) en de omgevingsdiensten (OD) zien er gezamenlijk op toe dat het verkochte straalgrit uit de handel wordt genomen. De ILT gaat na hoe het asbest in het grit is gekomen. De Inspectie SZW heeft TNO opdracht gegeven onderzoek te doen naar de effecten van het asbesthoudende grit voor de gezondheid van werknemers. (Bron: Rijkswaterstaat)