Afbeelding
Foto:

Gij zijt hun roem

'Gij zijt hun roem', door ds. P. de Vries, is een vervolg op 'Hoe zalig is het volk', herinneringen aan kinderen van God.

Een aantal levensschetsen van mensen die ds. De Vries persoonlijk gekend heeft. Vanzelf waren/zijn er onderlinge verschillen, maar de rode draad door deze schetsen is wat hen met elkaar verbond: zij hebben door genade de Drie-enige God leren kennen als hun roem en de kracht van hun kracht. Op de cover van dit keurig uitgevoerde boek staat duidelijk wat het doel van de schrijver is: niet om de beschreven personen in het middelpunt te plaatsen, maar wel om te laten zien hoe de levende God Zich laat kennen in Zijn Zoon, en tot op de dag van vandaag doorgaat met Zijn kerk vergaderende werk. Ieder van Gods kinderen, al hebben ze nog maar zo'n klein beginsel van die nieuwe gehoorzaamheid, is daarvan een levend bewijs. We mogen zeggen, dat zij nog spreken nadat zij gestorven zijn. Tegelijk geven zij een aansporing om hen na te volgen, maar dan wel in het zien op de overste Leidsman en Voleinder van het geloof, Jezus Christus.
In het woord vooraf geeft ds. De Vries aan hoe deze opstellen tot stand gekomen zijn. Soms is het een bewerking van bijdragen uit plaatselijke kerkbodes, ook wel een herschrijven en uitbreiden van het eerder verschenen boekje: 'Hoe zalig is het volk'. Ook maakt de schrijver duidelijk dat de inzichten en gedragingen van kinderen van God nooit als de laatste maatstaf gezien mag worden. Die maatstaf mag alleen de Bijbel zijn, als het heilige en onfeilbare Woord van God. Anderzijds is het waar dat de Schrift ons duidelijk maakt, dat we van kinderen Gods kunnen leren. De boodschap van Gods genade in Christus krijgt (als is het ten dele) vlees en bloed. Deze bundel maakt ook duidelijk dat de Heere niet alleen ambtsdragers heeft gebruikt om het geloof te werken en te versterken, maar ook hen die nooit een kerkelijk ambt hebben bekleed. Wat ook duidelijk naar voren komt, dat wij onze contacten niet alleen moeten beperken tot mensen die behoren tot eenzelfde kring, want elke kring heeft zijn eigen gevoeligheden en accenten, ook waar geleefd wordt bij de kern van het christelijke geloof. Ds. De Vries is van mening dat de breedheid van contacten ertoe kan bijdragen dat het verschil tussen hoofd- en bijzaken scherper onderscheiden kan worden en zo des te beter de kern gezien wordt.

De bijdrages zijn gerubriceerd op de datum van de geboorte van de besproken personen. Achtereenvolgens maken we kennis met:
Gerrit Klein (1912-1999): Een getuige van Christus die voor geen klein gerucht vervaard was.
Leendert van der Sluys (1915-1995): Hij deelde het Evangelie uit zoals een slager worst uitdeelt.
Jan Breen (1916-2006): Hij vreesde in alle eenvoud de Heere.
Bertus Hogendoorn (1921-2009): Hij kwam niet verder dan 'Gun door 't geloof in Christus krachten.'
Willem Gelderblom (1922-2014): Edel vertegenwoordiger van het gezelschapsleven uit de Alblasserwaard.
Ds. Huibrecht de Bode (1929-2016): Hij besteedde zijn ene talent helemaal voor zijn Heere en Zaligmaker.
Jannie Stelwagen-Achterberg (1945-1999) en Edith Stelwagen (1973-2002): Zij wisten van vrede door het bloed van het kruis.
Klasina (Ina) van Meggelen-van Leijen (1967-2016): Zij leerde alles schade en drek achten om de uitnemendheid van de kennis van Christus.

Een zeer gevarieerd gezelschap, maar verbonden door het Woord van de levende God. Wanneer u de raad van ds. De Vries ter harte neemt, dan kunt u met zegen deze levensschetsen lezen en zal God ook aan Zijn eer komen. Dat is ook de wens van de auteur, die zijn Woord vooraf besluit met Psalm 89:8 berijmd: 'Door U, door U alleen, om 't eeuwig welbehagen'.

Naar aanleiding van 'Gij zijt hun roem', herinneringen aan kinderen van God, uitgegeven bij Den Hertog, onder ISBN nummer 9.789.033.128.592; Prijs € 14,90.

+ levendig geschreven
+ een eerlijk beeld geschetst
+ jaloers makend