Afbeelding
Foto:

Gematigd optimisme kansen pulsvisserij

GOEREE-OVERFLAKKEE - Gematigd optimisme. De deur staat op een kier. Dat waren deze week de eerste reacties op het besluit van de visserijcommissie van het Europees Parlement na afloop van de voorstel-besprekingen over een definitieve toelating van de visserij met pulstechniek (elektrisch vissen).

Door Jaap Ruizeveld, foto: Nederlands visbureau

De commissie gaat overleggen over toelating van de puls zodra er wetenschappelijk bewijs is dat deze innovatieve techniek niet schadelijker is voor het zeebodemleven dan de traditionele boomkorvisserij. Elektrisch vissen is in principe verboden, maar 84 Nederlandse kotters, waaronder kotters van onze eilandelijke vloot, hebben een tijdelijke ontheffing. Volgens secretaris Geert Meun van de organisatie van kottervissers VisNed is de race nog niet gelopen. "Er kunnen nog aanvullende vragen worden gesteld. Toch overheerst een gevoel van vertrouwen. Immers, er is al veel onderzoek gedaan en dat biedt een positief resultaat". Een Frans amendement om het aantal schepen dat met pulstuig vist na 2019 te beperken tot 5 procent van de vloot, haalde het niet. Het compromis waar de commissie mee instemde was opgesteld door de Spaanse rapporteur Mato, met inbreng van de Nederlandse rapporteur Van Dalen (ChristenUnie-SGP). Mato vroeg ook mandaat om direct de onderhandelingen met de lidstaten en de Europese Commissie, te starten. Maar dat voorstel kreeg onvoldoende ondersteuning.


Keiharde lobby

Directeur VisNed, Pim Visser, gaf in een reactie aan dat er nu keihard moet worden ingezet op een lobby-inzet. Ook Europarlementariƫr Schreijer (CDA) onderstreept dit. "Alle zeilen moeten worden bijgezet om te voorkomen dat de pulsvisserij alsnog bakzeil moet halen". Schreijer vindt het jammer dat rapporteur Mato niet direct met de visserijministers kan gaan onderhandelen. Minister Schouten (Landbouw) is, zo meldt het Reformatorisch Dagblad, blij met de uitkomst van de stemming. Volgens de minister is een eerste belangrijke horde genomen. De inzet van onze kant blijft dat de pulsvisserij, een Nederlandse innovatie, in 2020 breed zal worden toegelaten". In visserijkringen verwacht men dat pas medio 2018 er definitieve duidelijkheid komt bij besluitvorming door het voltallig Europees Parlement. "Deze uitslag geeft lucht aan de Nederlandse vissers, maar we zijn er zeker nog niet", zegt Durk van Tuinen, dossierhouder pulsvisserij bij de Nederlandse Vissersbond, die aanwezig was bij de stemming in Brussel.